Ένας οικισμός με προκάτ οικίσκους και κόστος μελέτης 540.000 ευρώ
Δήμος Κατερίνης:
Γιατί ένα έργο που αφορά την προσωρινή μετεγκατάσταση των Ρομά στον Πέλεκα της Κατερίνης χρειάζεται μια μελέτη της τάξης των 540.000 ευρώ; Τι είναι εκείνο που ώθησε την παρούσα διοίκηση του Δήμου Κατερίνης να πραγματοποιήσει μια εκτός ημερήσιας διάταξης ψηφοφορία για την έγκριση του κατεπείγοντος χαρακτήρα των μελετών για τη συνέχιση του έργου; Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση στον Δήμο; Υπήρχαν ή όχι μελέτες; Και τελικά, γιατί αργεί τόσο ένα έργο το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τους Ρομά οι οποίοι προς το παρόν ζουν σε συνθήκες που δεν τιμούν καμία κοινωνία;
Πρόκειται για μια σειρά ερωτημάτων τα οποία προέκυψαν από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης (31 Μαρτίου 2021) στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η ανάγκη να ληφθεί έγκριση μελετών της τάξης των 540.000 ευρώ και μάλιστα με κατεπείγοντα χαρακτήρα για να μην χαθεί εγκεκριμένα ήδη κονδύλια. Πρόκειται για ένα έργο που σχετίζεται με την κατασκευή ενός οικισμού για την προσωρινή μετεγκατάσταση των Ρομά στον Πέλεκα. Έργο το οποίο έχει εγκριθεί, αφορά 56 οικίσκους έτσι ώστε να αποκτήσουν την κοινωνική ένταξη και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης 330 Ρομά της Κατερίνης. Αναφέρεται πως το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 7 εκ. ευρώ γίνεται με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) (Ισλανδία- Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ουσιαστικά και λόγω του χαρακτήρα εμπλέκεται και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Όπως αναφέρεται και τόνισε και ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης στη ΔΙΟΝ Τηλεόραση Κ. Μακεδονίας, το πρόγραμμα των 56 οικίσκων μαζί με όλα όσα απαιτούνται για έναν οικισμό, αποτελεί τμήμα του Μνημονίου Κατανόησης που υπογράφτηκε το 2017 ανάμεσα στις δότριες χώρες και την Ελλάδα για τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ και την περίοδο 2014-2021. Κατόπιν το πρόγραμμα εξειδικεύτηκε, ανέλαβε διαχειριστής του η ΕΥ «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, Τομέας Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων». Τονίζεται πάντως πως πρόκειται για έναν σημαντικό καινοτόμο πρόγραμμα που αφορά την ένταξη των Ρομά στην κοινωνία, κάτι το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες 15 χώρες που αναμένεται να ωφεληθούν από το πρόγραμμα του ΕΟΧ μέχρι και το 2024.
Πρόκειται δηλαδή για ένα δρομολογημένο πρόγραμμα το οποίο σχετίζεται με την κατασκευή στον χώρο 56 οικίσκων – προκατασκευασμένων- και όλων των υπόλοιπων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε κοινωνίας.
Στο δημοτικό συμβούλιο
Τι έγινε όμως και τελικά στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας συζητήθηκε το θέμα και μάλιστα με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος; Εκεί ουσιαστικά ζητήθηκε να δοθεί άδεια ώστε να διενεργηθεί μελέτη κοστολογημένη στις 540.000 ευρώ – περιλαμβάνει μελέτες από γεωτεχνική και στατική μέχρι εκείνες που απαιτούνται από την ύδρευση και την αποχέτευση – και ηλεκτρομηχανολογικές προκειμένου να καταστεί δυνατή η θεμελίωση του οικισμού των Ρομά στον Πέλεκα.
Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο αρμόδιος υπάλληλος της υπηρεσίας παρουσίασε τα δεδομένα που είχε στα χέρια του – σύμφωνα με την αντιπολίτευση μια όχι και τόσο αναλυτική παρουσίαση- για την ανάγκη να δοθούν αυτά τα ποσά προκειμένου να μην χαθεί το έργο. Αναφέρθηκε πως υπήρχαν μελέτες, πως απαιτείται νέα γεωτεχνική μελέτη επειδή στο συγκεκριμένο σημείο ήταν πριν σκουπιδότοπος άρα είναι σαθρό το έδαφος. Αναφέρθηκε πως έχουν ήδη γίνει οι απαιτούμενες μελέτες σχετικά με τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης και μάλιστα πως θα πάρουν νερό από την Κονταριώτισσα και πως οι μελέτες ήταν πλήρεις και ότι υπάρχει ακόμη και το σημείο σύνδεσης της αποχέτευσης του οικισμού. Αναφέρθηκε ακόμη πως για την τοποθέτηση των προκατασκευασμένων οικίσκων δεν απαιτούνται έργα θεμελίωσης. Τονίστηκε πως για άλλα μεγάλα έργα δεν απαιτήθηκαν τόσο κοστοβόρες μελέτες, πως δεν χρειάζεται να καταφύγει ο Δήμος Κατερίνης σε μηχανολόγους του εξωτερικού και πως υπάρχουν στον δήμο αξιολογότατοι μηχανικοί να εκπονήσουν ό,τι απαιτείται.
Αξίζει να υπογραμμιστεί πως ενώ το έργο μιλά για 56 οικίσκους στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκαν 43 κτίσματα – από τον κο Νταντάμη- πως υπάρχουν πολλά κενά στην πρόταση που κατέβηκε εκ μέρους της Διοίκησης και πως χρειάζεται να επαναληφθεί η συζήτηση σε κανονική συνεδρίαση όπου θα παρουσιαστούν τα καινούργια δεδομένα. Τέλος ακούστηκε και πως θα έπρεπε να ψηφιστεί η πρόταση για να μην χαθούν τα εγκεκριμένα κονδύλια και μετά θα βρεθεί το πώς θα αξιοποιηθούν.
Σάββας Χιονίδης- Θα προβούν σε όλες τις σύννομες πράξεις
Έπειτα από όλο αυτό το σκηνικό του δημοτικού συμβουλίου της Κατερίνης αναζητήσαμε τη θέση του κου Σάββα Χιονίδη, (Πολίτες σε Δράση) βουλευτή Πιερίας και πρώην δημάρχου της πόλης, ο οποίος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα που ήδη είχε εκπονηθεί υπό τη δική του δημοτική αρχή. Όσα γίνονται τώρα έρχονται σε συνέχεια του προγράμματος εκείνου. Ο κος Χιονίδης επιβεβαίωσε και τις μελέτες που είχαν εκπονηθεί σχετικά από τη ΔΕΥΑ για τον συγκεκριμένο χώρο. Ότι υπήρχαν τα σχέδια. Πως ζητήθηκε να γίνει διαγωνισμός για μια νέα μελέτη κάτι το οποίο θεώρησε η παράταξή του και η μειοψηφία στον Δήμο ως «υπερβολικά» και ενώ λέχθηκε ότι δίνονται τα λεφτά από κάποιο πρόγραμμα δεν σημαίνει πως πρέπει να επενδυθούν έτσι. Άλλο το αν χρειάζεται κάποια επικαιροποίηση. Είπε πως μια εδαφολογική μελέτη θα κόστιζε πολύ λιγότερο ενώ το βάρος του προκατασκευασμένου κτιρίου δεν είναι τόσο μεγάλο. Θα μπορούσε να γίνει μια μελέτη λιγότερου κόστους. Ο κος Χιονίδης είπε πως έχει καθαριστεί ο χώρος. Τόνισε ωστόσο πως «Δεν δικαιολογούνται τέτοια ποσά» επίσης είναι πρωτάκουστο αυτό που εισηγήθηκε ο αναπληρωτής του δημάρχου «να ψηφιστεί το ποσό των 540.000 κι ας κάνουμε όσα θα χρειαστούν». Δεν στέκονται λογικά ή επιστημονικά αυτές οι προτάσεις, είπε και συνέχισε «πως τα προκάτ υπήρχαν και δεν ξέρω γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός και αυτός θα επαναληφθεί». Ο κος Χιονίδης είπε ακόμη πως το κόστος του έργου δεν δικαιολογεί μελέτη τέτοιου είδους. Τέλος τόνισε πως θα προβούν σε εντάσεις στην Περιφέρεια και ό,τι άλλο σύννομο απαιτείται.
Νίκος Τσουπέης – Προχειρότητα και επιπολαιότητα
Ο δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση σε ό,τι αφορά το κατεπείγον δείχνει προχειρότητα και επιπολαιότητα από την πλευρά τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της κεντρικής κυβέρνησης, ότι τρέχουμε πίσω από προγράμματα τη ΕΕ επιλέξιμου χρόνου, ότι πρόκειται για αντικειμενικές και υπάρχουσες ανάγκες της συγκεκριμένης ομάδας εδώ και χρόνια και ότι δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που παρουσιάστηκε δεν ήταν εισήγηση. Ότι υπάρχει διαφοροποίηση ακόμη και στον ακριβή αριθμό των προκάτ οικίσκων και μελέτες για ποσά που για προκατασκευασμένα κτίρια δεν απαιτούνται – ούτε με τη λογική. Υπάρχουν κάποιες υποδομές στην ύδρευση και τον ηλεκτρισμό. Το σίγουρο είναι πως το έργο πρέπει να γίνει χωρίς να κατασπαταληθούν τα λεφτά του ελληνικού λαού. Ευθύνες; Προφανώς και υπάρχουν και για την παρούσα και για την προηγούμενη διοίκηση καθώς δεν είναι δυνατό οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να ζουν σε τέτοιες συνθήκες στον 21ο αιώνα. Αλλά είναι το αστικό κράτος που σχεδιάζει.
Ευγένιος Παπαδόπουλος – Ψήφος μόνο για το κατεπείγον και αναζήτηση ευθυνών από όλους
Από τη δική του πλευρά ο Ευγένιος Παπαδόπουλος της «Ανατροπής- Αναγέννησης» υπεραμύνθηκε της ψήφου του λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του έργου. Ανέφερε πως επίκειται μέσα στην εβδομάδα τακτικό δημοτικό συμβούλιο στο οποίο ήδη έχει ζητήσει να παρουσιαστούν όλα τα έγγραφα και οι μελέτες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο έργο. Ανέφερε δε πως επισκέφτηκε τον χώρο των Ρομά, πως θα επανέλθουν σε όλα και στα ποσά και σε όλα. Επίσης αναζήτησε ευθύνες και από την προηγούμενη και τις προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το που πήγαν τα χρήματα, γιατί λείπουν γέφυρες, ιατρεία, ρυμοτομία, πού πήγαν τα λεφτά;
Τελικά; Τελικά το θέμα έχει και συνέχεια η οποία θα φανεί, θα ειπωθεί, θα διευκρινιστεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης.
Δείτε τον κο Χιονίδη στο:
Δείτε τον κο. Τσουπέη στο:
Δείτε τον κο Ευγένιο Παπαδόπουλο στο:
Δήμητρα Μακρή