Ένας κόσμος δύο όψεις, η παρουσίαση στο ευρύ κοινό
Το όνειρο κι η έμπνευση της Παρασκευής Σαλαβγιά :
Ένας κόσμος δύο όψεις, το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ ευαισθητοποίησης έρχεται ξανά! Στις 2 Απριλίου, στις 13.00 στο Βασιλικό Θέατρο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ που περιγράφει την αόρατη αναπηρία, μια ιδέα της Παρασκευής Σαλαβγιά που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΚΘΒΕ, του ΠΑΟΚ, του ΟΑΣΘ.
Δείτε την Παρασκευή και την Ηλιάννα Σαλαβγιά να μιλούν για την ταινία στο:
https://youtu.be/GLnBHxmnDkU?t=12
Λίγα λόγια για την ταινία
Η παραγωγή της ταινίας υποστηρίζεται από το PAOK Action, που έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια πραγματικά από την αρχή. Το «Ένας κόσμος, δύο όψεις» κινείται στα όρια του κοινωνικού ντοκιμαντέρ και της αυτοβιογραφίας, με στοιχεία από inspirational and self- improvement movies (self help documentary).
Κυρίως, όμως, η ταινία είναι όνειρο και έμπνευση της πρωταγωνίστριας, Παρασκευής Σαλαβγιά. Γεννημένη πρόωρα με εγκεφαλική παράλυση, αριστερή ημιπληγία λόγω πρόωρου τοκετού, η Παρασκευή έδωσε το δικό της αγώνα μακριά από τα δικά μας μάτια, «τυλιγμένη» από την αγάπη της οικογένειάς της. Τον έδωσε για χρόνια τόσο επιτυχημένα, που η αναπηρία της σχεδόν πέρασε στην περιοχή του αόρατου, στον κόσμο της «αόρατης» αναπηρίας. Η ίδια δεν ήθελε να μείνει εκεί.
Όνειρό της είναι να μιλήσει σε όλους τους ανθρώπους με δυσκολίες και στις οικογένειές τους. Να τους προτρέψει να αναζητήσουν επιλογές, να βρουν τρόπους ενδυνάμωσης και να χαρούν τη ζωή. Στην ταινία καταθέτει τη δική της διαδρομή, την εμπειρία των επιλογών που εκείνη αξιοποίησε, προσυπογράφοντας με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ένα εκκωφαντικό «τολμήστε».
Η Παρασκευή μέσα από την ταινία απευθύνεται όμως και σε όλους τους υπόλοιπους, ήδη από τον τίτλο. Απευθύνεται σε μάτια που ξεγελιούνται, που ξεχνάνε ότι κάθε άνθρωπος κουβαλά ένα ολόκληρο κόσμο εκεί …στην άλλη όψη του νομίσματος που συχνά προσπερνάμε. Βασικός άξονας της ταινίας πέρα από τις επιλογές -προτάσεις της Παρασκευής είναι λοιπόν και η ευαισθητοποίηση στο κομμάτι της λεγόμενης «αόρατης» αναπηρίας. Ένα μήνυμα ενσυναίσθησης , μια προτροπή για μια σκέψη παραπάνω σχετικά
με το τι μπορεί να παλεύει ο Άλλος άνθρωπος απέναντί μας, με ή χωρίς αναπηρία.
Μια ευχή προς όλους μας, να αγαπήσουμε αυτό τον ένα κόσμο που μοιραζόμαστε, σε κάθε του εκδοχή.