Έκκληση προς την Μπρατισλάβα για τη νομική αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ + και Ρομά κοινοτήτων
ΕΕ:
Αντιπροσωπεία παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση των ίσων δικαιωμάτων στη Σλοβακία όσον αφορά τις κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ+ και Ρομά και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας, στην οποία λίγοι πιστεύουν ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα, να εντείνει τις προσπάθειές της για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.
Η ομάδα παρακολούθησης για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, με επικεφαλής την ευρωβουλευτή Σόφι Ιν’τ Βελντ, επισκέφθηκε την Μπρατισλάβα την ημέρα που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ έχασε την Παρασκευή (16 Δεκεμβρίου) στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας στο Εθνικό Συμβούλιο.
Μεταξύ των εκκλήσεών της προς την κυβέρνηση, η ομάδα κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να εντείνει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της νομικής αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών και των παιδιών τους.
Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει επειγόντως άλλες σχετικές νομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων επαρκών διαδικασιών υγειονομικής περίθαλψης για τα τρανσέξουαλ άτομα.
Στη Σλοβακία, ωστόσο, μόνο το 31% των πολιτών συμφωνεί ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι η Σλοβακία έχει το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και παρά την πρόσφατη διπλή δολοφονία μπροστά από ένα queer μπαρ στο κέντρο της Μπρατισλάβα.
«Ακόμη και μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια ύπαρξης της Σλοβακικής Δημοκρατίας, συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα μας. Δεν είναι μόνο δειλό, είναι λάθος», δήλωσε το μέλος της αντιπροσωπείας και Σλοβάκος ευρωβουλευτής, Βλαντιμίρ Μπίλτσικ (ΕΛΚ).
Έπειτα από αρκετές συναντήσεις με εκπροσώπους της χώρας και της κοινωνίας των πολιτών, η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι στο μέλλον θα «παρακολουθεί στενά όλες τις σχετικές εξελίξεις στη Σλοβακία, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα του δικαστικού συστήματος, της χρήσης των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα ή της ακύρωσης κατηγοριών κατά υψηλόβαθμων προσώπων».
Ο γενικός εισαγγελέας Μάρος Ζίλινκα έχει ήδη κάνει γνωστό ότι θεωρεί τις δηλώσεις της αντιπροσωπείας «αποκλειστικά πολιτικές».
Κείμενο- Φωτογραφία: euractiv.gr