
Άρχισε η συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΘ
Από τα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ:
Άρχισε η συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τον χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκη. Με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων “Θεσσαλονίκη για Όλους”, “Πόλη Ανάποδα”, της Σύμπραξης Πολιτών Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο και εκπροσώπου από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ στην οποία ανακοινώθηκε η Πλατφόρμα, ο τρόπος συλλογής υπογραφών, το αίτημα του δημοψηφίσματος, η διάρκεια της εκστρατείας. Η διαδικασία είναι απλή και την παρουσίασε η εκπρόσωπος της Πόλης Ανάποδα Μαρία Κέκη, η οποία έγινε και η πρώτη που υπέγραψε την προσπάθεια συλλογής υπογραφών ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να μιλήσουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σπύρος Πέγκας. Ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη για Όλους” παραλλήλισε την ανάγκη να εκφραστεί ο κόσμος και με όσα έγιναν στην Τουρκία στο πάρκο Γεζί πριν μερικά χρόνια όπου παρά τις βουλές του καθεστώτος, οι πολίτες πέτυχαν να μην αλλάξει η ιδιομορφία του πάρκου. Η Ελένη Ιωαννίδου από την πλευρά της Σύμπραξης παρουσίασε την όλη εκστρατεία, το πώς συστάθηκε και πώς εξελίσσεται καθώς και τους λόγους για τους οποίους η ΔΕΘ πρέπει να μετεγκατασταθεί στη Σίνδο και στον χώρο της να γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο. Και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κώστας Σαμδάνης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα των κτιρίων και το τι πραγματικά έχει ανάγκη η πόλη.
Τονίστηκε πως η εκστρατεία θα καταλήξει στην επίδοση των υπογραφών το φθινόπωρο στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως η πλατφόρμα διασφαλίζει τη διαδικασία συλλογής υπογραφών η οποία εκτός του διαδικτύου θα γίνεται και διά ζώσης, πως απαιτείται να συγκεντρωθούν περί των 25.000 υπογραφών, το 10% των δημοτών του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι υπογράφοντες καλούνται να δηλώσουν ότι αιτούνται από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος, με το ερώτημα: «Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και ταυτόχρονα (α) να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία και μνήμη, ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και (β) οι μεγάλες εκθέσεις να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις σε δημόσια έκταση στη Σίνδο;», όπως είναι το σαφές, κατανοητό ερώτημα όπως αυτό διατυπώνεται προκειμένου να το ψηφίσουν ή όχι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης.