
Άρχισαν οι εργασίες της Προκαταρτικής Επιτροπής για τον Κ. Καραμανλή
Βουλή των Ελλήνων:
Έναρξη των συνεδριών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Η Επιτροπή έχει λάβει από την απόφαση της Ολομέλειας, ως αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών τους δύο μήνες από σήμερα που συγκροτείται σε Σώμα.
Σύμφωνα πάντως με τις τοποθετήσεις από την πλευρά της ΝΔ αυτό που θα προταθεί είναι να ακολουθηθεί το «μοντέλο» των εργασιών της προηγούμενης Προκαταρκτικής Επιτροπής που αφορούσε τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να μην καθυστερήσει η όσο το δυνατόν άμεση παραπομπή του πρώην υπουργού στον φυσικό του δικαστή για να ελεγχθεί, δηλαδή στο Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται ύστερα από κλήρωση από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και αποτελεί το επόμενο βήμα της δικαστικής διερεύνησης σύμφωνα με τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών. Σε μια τέτοια περίπτωση, υιοθέτησης του εργασιών όπως της Προκαταρκτικής Χρ. Τριαντόπουλου, οι ίδιες πηγές της πλειοψηφίας εκτιμούσαν πως οι εργασίες της παρούσας Επιτροπής θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί και να κατατεθεί το πόρισμα εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου και η τελική συζήτηση και μυστική ψήφιση στην Ολομέλεια να διεξαχθεί έως τις 20 Ιουλίου.
Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως έχουν προαναγγείλει και τονίσει, θα ζητήσουν την κλήτευση και εξέταση όλων των μαρτύρων που θα προταθούν από τα κόμματα, «χωρίς προσχώματα από την πλειοψηφία της ΝΔ», προκειμένου όπως αναφέρουν, η Επιτροπή να ασκήσει τον θεσμικό προανακριτικό της ρόλο όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.
Η Προκαταρκτική Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 156 παρ. 3 του ΚτΒ «συγκροτείται και λειτουργεί κατά τις αντίστοιχες διατάξεις των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών, που εφαρμόζονται αναλόγως», συνεπώς η λήψη των αποφάσεων γίνονται με ανάταση χειρός με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (άρθρο 29 ΚτΒ).
Η παρούσα Προκαταρκτική Επιτροπή, απαρτίζεται συνολικά από 26 μέλη εκ των οποίων οι 14 είναι βουλευτές της ΝΔ, οι 11 βουλευτές κατά αναλογία προέρχονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της αντιπολίτευσης και ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Ειδικότερα, κατά αλφαβητική σειρά, οι 14 βουλευτές της ΝΔ είναι οι: Γιώργος Αμυράς, Αγγελική Δεληκάρη, Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Παναγής Καπάτος, Σταύρος Κελέτσης, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Σπύρος Κυριάκης, Μιχαήλ Λιβανός, Ιωάννα Λιτρίβη, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Μάξιμος Σενετάκης. Από το ΠΑΣΟΚ ορίσθηκαν ως μέλη οι: Μιλένα Αποστολάκη, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Μουλκιώτης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Γιώργος Παπαηλιού. Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και η Μαρία Κομνηνάκα. Από την Ελληνική Λύση ο Παράσχος Παπαδάκης. Από τη Νέα Αριστερά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Από τη Νίκη ο Αναστάσιος Οικονομόπουλος. Από την Πλεύση Ελευθερίας η Ελένη Καραγεωργοπούλου ενώ από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Παύλος Σαράκης.
Εξελέγη το προεδρείο της Προκαταρτικής Επιτροπής
Εξελέγη κατά πλειοψηφία το προεδρείο της Προκαταρτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Και τα τρία μέλη του προέχονται από τη ΝΔ.
Με τις 14 θετικές ψήφους των μελών της ΝΔ εξελέγησαν πρόεδρος της Επιτροπής ο Σταύρος Κελέτσης, αντιπρόεδρος η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη και γραμματέας η Ιωάννα Λυτρίβη. Οι βουλευτές-μέλη της αντιπολίτευσης ψήφισαν «λευκό».
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης για τη συγκρότηση της Επιτροπής σε Σώμα και την εκλογή του προεδρείου της, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να υπάρξει εκλογή προεδρείου με διακομματική σύνθεση.
Ο προεδρεύων της διαδικασίας εκλογής, πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι διακομματικό προεδρείο στις Προκαταρτικές Εξεταστικές Επιτροπές δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ δεν υπάρχει σχετική κοινοβουλευτική παράδοση για να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Κανονισμός, όπου θέλει να υπάρχει διακομματικό προεδρείο (π.χ. σε κάποιες Ειδικές Επιτροπές ή στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), το ορίζει. Αντίθετα η προκαταρτική Επιτροπή ορίζεται να λειτουργεί σύμφωνα με τις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
Ο πρόεδρος της Προκατρατικής Επιτροπής, μετά την εκλογή του, όρισε η επόμενη συνεδρίαση να διεξαχθεί την Παρασκευή στις 09:00 με θέμα συζήτησης διαδικαστικά ζητήματα.
ΑΠΕ/ΜΠΕ