Ποινικός Κώδικας: Τι αλλάζει για τις απειλές μέσω Διαδικτύου και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ; Πηγή: www.lifo.gr
Σειρά σημαντικών αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι αλλαγές αφορούν κυρίως θέματα τρομοκρατίας και ποινών για πολυισοβίτες ενώ παράλληλα γίνεται αυστηρότερη η αντιμετώπιση έκνομων συμπεριφορών στον αστικό ιστό, όπως η ρίψη μολότοφ και η εισβολή σε δημόσια κτίρια. Για τις τρομοκρατικές απειλές μέσω Διαδικτύου προβλέπεται φυλάκιση έως και τριών ετών ενώ βαριές είναι και οι ποινές και για όσους οδηγούν μεθυσμένοι.
Ο κώδικας ποινικής δικονομίας επίσης θα αλλάξει, ενώ κρίσιμες θεωρούνται και οι διατάξεις που κατατάσσουν στα κακουργήματα την ενεργητική δωροδοκία – σε αντίθεση με τον Κώδικα που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο. Το αδίκημα της απιστίας για τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μόνο κατόπιν μήνυσης. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες (π.χ για κρατικούς λειτουργούς) προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.
Αναλυτικά: Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Για εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία, η εγχώρια νομοθεσία εναρμονίζεται, για πρώτη φορά, με την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία και θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό, όλων όσοι θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία. Εκτός από τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, τιμωρείται και η παροχή πληροφοριών για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.
Για τους πολυισοβίτες, προβλέπεται ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή τους και όχι 17, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα. Και πάλι κακούργημα η δωροδοκία Τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλων, μετατρέπονται και πάλι σε κακούργημα μετά και τις αντιδράσεις από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ποινές για απειλές μέσω Διαδικτύου Ποινή φυλάκισης έως τρία έτη θα επιβάλλεται «σε όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο δημόσια τάξη».
Με την ίδια ποινή φυλάκισης θα τιμωρείται και όποιος πραγματοποιεί ταξίδια «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτές της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων».
Για τις μολότοφ και τις εκρηκτικές ύλες Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται, ή κατέχει εκρηκτικές ύλες, ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, θα τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών. Αν μάλιστα γίνει χρήση των μολότοφ σε δημόσιο χώρο, ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως και δέκα ετών, καθώς θα θεωρείται κακούργημα. Ωστόσο οι δράστες δεν θα τιμωρούνται αν παραδώσουν με τη θέλησή του στις αρχές τις εκρηκτικές ύλες ή εμπόδισουν άλλους να κάνουν χρήση αυτών.
Τρία χρόνια για εισβολές σε δημόσια κτίρια Φυλάκιση έως τρία έτη προβλέπεται για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ΔΕΗ, κ.τλ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή η σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».
Κακούργημα η διακεκριμένη κλοπή Κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη άλλα και χρηματικό πρόστιμο, θεωρεταί η διακεκριμένη κλοπή (σ.σ όταν η αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά τα 120.000 ευρώ). Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δυο η περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία, ανεξάρτητα της αξίας των κλοπιμαίων.
Βαριές ποινές για τους οδηγούς υπό την επηρεία αλκοόλ Μέχρι και ισόβια κάθειρξη προβλέπεται για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Πηγή: www.lifo.gr