Όχι στην κοπή των δέντρων στη βίλα Αλλατίνη
«Οικολογία-Αλληλεγγύη»:
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος εξελίσσεται στη βίλα Αλλατίνη, με την κοπή δεκάδων πεύκων, μετά από χρόνια εγκατάλειψή τους και καταστροφικό πότισμα του γκαζόν, όπως καταγγέλλει η «Οικολογία-Αλληλεγγύη».
Στο ιστορικό κτίριο της βίλας Αλλατίνη, έργο του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, όπου στεγάζονται κάποιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, υπάρχει ένας κήπος με πολύ μεγάλη ιστορική και περιβαλλοντική αξία. Πρόκειται για τον κήπο της πόλης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, με καταμετρημένα πάνω από 100 είδη φυτών. Χρειάζεται, λοιπόν, ειδική διαχείριση και προστασία και όχι εγκατάλειψη, όπως έχει γίνει εδώ και χρόνια.
Συγκεκριμένα:
– Η φύτευση γκαζόν και το πότισμα για τη συντήρησή του έχει οδηγήσει στο σάπισμα αρκετών αιωνόβιων δέντρων χαλεπίου πεύκης, που έχουν φυτευτεί από την ίδρυση του κήπου.
– Η πρόσφατη γνωμάτευση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών τεκμηριώνει την εγκατάλειψη των δέντρων και το καταστροφικό πότισμα του γκαζόν ενώ προτείνει προσεκτικούς “δασοκομικούς χειρισμούς” και όχι κόψιμο όλων των αιωνόβιων πεύκων. Θα πρέπει να επανέλθει, εξετάζοντας τη δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων χωρίς κοπές.
– Το κτίριο είναι διατηρητέο με απόφαση του ΥΠ.ΠΟ.Α. μαζί με τον αύλειο χώρο και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κ. Μακεδονίας θα πρέπει να εξαντλήσει την ευαισθησία της, γιατί αλλοιώνεται η εικόνα της έπαυλης. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σύμφωνη γνώμη, παρά μόνο για την κοπή τριών δέντρων τον περασμένο Νοέμβριο.
Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση επιβάλλει αυξημένη φροντίδα για τα δέντρα, δεν αρκεί η επίκληση μιας γενικόλογης «επικινδυνότητας» για την ασφάλεια των εργαζομένων. Απαιτείται ευαισθησία για τη λήψη νηφάλιων αποφάσεων και όχι πρακτικές τύπου “Ομέρ Πριόνη”!
(οι φωτο από την κοπή των Νοέμβριο 2023), όπως κατέληξε η καταγγελία της “Οικολογίας- Αλληλεγγύης”.