
Ψευδής η “είδηση” για αγέλη λύκων στον Κουβαρά Αττικής
Από την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ:
Ψευδής είναι η «είδηση» που κυκλοφορεί από το Σάββατο (8/2) στο διαδίκτυο, ότι εξοικειωμένη αγέλη λύκων εντοπίστηκε στον Κουβαρά Αττικής. Η ψευδής «είδηση» συνοδεύτηκε από βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έτυχαν μαζικής αναπαραγωγής, τα οποία καταγράφουν μια ομάδα αδέσποτων σκύλων, και όχι αγέλη λύκων, σύμφωνα με ανακοίνωση της “Καλλιστώ”.
Πιο συγκεκριμένα:
“Μάλιστα όπως δήλωσε με ανάρτησή της η αντιδήμαρχος Αδέσποτων του Δήμου Σαρωνικού, Βικτώρια Σιμιτζή: «Ενημερωθήκαμε από βίντεο στο διαδίκτυο για κάποια άγρια ζώα στο δάσος του Κουβαρά. Η υπηρεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Σαρωνικού ύστερα και από επικοινωνία με το σωματείο ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής, έσπευσε έγκαιρα, στο σημείο με φιλόζωους ειδικούς στην άγρια ζωή και διαπιστώσαμε ότι ήταν 7 Τσέχικα λυκόσκυλα. Σήμερα, 9/2 το πρωί, με τη συμβολή της εταιρείας περισυλλογής και τους φιλόζωους όμορου Δήμου περισυλλέξαμε και τα 7 σκυλιά και τα μεταφέραμε σε ασφαλές περιβάλλον. Μετά τον εμβολιασμό τους, την ηλεκτρονική σήμανση τους και την στείρωση τους θα είναι έτοιμα για υιοθεσία».
Δεν είναι η πρώτη φορά που χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στοχοποιούν άθελά τους ή και εσκεμμένα σε κάποιες περιπτώσεις την άγρια ζωή. Ωστόσο, κάθε δημόσια αναφορά ή δήλωση πρέπει να βασίζεται σε διασταυρωμένα στοιχεία και όχι σε εικασίες, ώστε να μην στοχοποιούνται άδικα είδη της άγριας πανίδας. Πριν τη δημοσιοποίηση αντίστοιχων αναφορών για παρουσία άγριων ζώων καλό είναι να ειδοποιούνται πρώτα οι αρμόδιες υπηρεσίες, δημοτικοί φορείς, εξειδικευμένοι επιστήμονες ή περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά ειδήσεων που παραπληροφορούν ή/και ακόμα φοβίζουν τους πολίτες.
Όπως επισημαίνει η Καλλιστώ στην καμπάνια ενημέρωσής της, για να βελτιώσουμε την συνύπαρξη του ανθρώπου με τον λύκο:
1) Μαθαίνουμε για τον λύκο: Η κατανόηση των συνηθειών και των αναγκών του είδους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συγκρούσεων και στην προώθηση της συνύπαρξης.
2) Σεβόμαστε τον χώρο τους: Αποφεύγουμε την προσέγγιση φωλιών ή περιοχών όπου οι λύκοι μπορεί να μεγαλώνουν τα μικρά τους.
3) Προσέχουμε πού πετάμε απορρίμματα και δεν απορρίπτουμε στη φύση ή σε παρακείμενες περιαστικές περιοχές, νεκρά ζώα: Τα υπολείμματα τροφών, απορρίμματα και πτώματα που αφήνουμε στη φύση μπορεί να προσελκύσουν λύκους σε κατοικημένες περιοχές και να οδηγήσουν σταδιακά στην εξοικείωσή τους.
4) Λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης για τα κτηνοτροφικά ζώα: Χρησιμοποιούμε ασφαλή και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας για τα κτηνοτροφικά ζώα, όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις, οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών, για την αποτροπή επιθέσεων λύκου σε κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και σωστές πρακτικές επιτήρησης των κοπαδιών.
5) Συγκρατούμε με λουρί τα κατοικίδια σκυλιά: Τα κατοικίδιά μας πρέπει να είναι δεμένα με λουρί και υπό σταθερή επιτήρηση όταν βρισκόμαστε σε περιοχές όπου μπορεί να συναντήσουμε λύκο.
6) Παραμένουμε ψύχραιμοι/ες σε τυχόν συναντήσεις: Αν συναντήσουμε λύκο στη φύση, παραμένουμε ήρεμοι και αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις. Απομακρυνόμαστε αργά και δίνουμε στο ζώο τον απαραίτητο χώρο διαφυγής.
7) Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες διατήρησης: Συμμετέχουμε σε τοπικές πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο την προστασία των λύκων και του φυσικού τους περιβάλλοντος. Υποστηρίζουμε πολιτικές και πρακτικές που δίνουν προτεραιότητα στη συνύπαρξη και τη βιώσιμη διαχείριση της άγριας ζωής”, όπως κατέληξε η ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ”.