Χαλάρωση της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων Covid19
Κίνα:
Αλλαγές και χαλάρωση στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της Covid 19 από το κινεζικό καθεστώς. Οι αλλαγές ανακοινώθηλαν στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι και -μάλλον- είναι αποτέλεσμα της λαϊκής δυσαρέσκειας έτσι όπως αυτή εκφράστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μια ανακοίνωση στο CCTV το Κρατικό Συμβούλιο της χώρας προέβη στην αλλαγή με 10 σημαντικές αρχές για χαλάρωση των περιορισμών που θα επιρρέψουν την καραντίνα στο σπίτι και την αλλαγή στον απαραίτητο υγειονομικό QR κωδικό η χρήση του οποίου ήταν απαραίτητη προκειμένου να εισέλθει κάποιος στις περισσότερες δημόσιες περιοχές. Τη χαλάρωση των μέτρων την είχαν ακολουθήσει κάποιες τοπικές κυβερνήσεις κάτι το οποίο προμήνυε κάποια αλλαγή και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Ωστόσο αυτή που ανακοινώθηκε σήμερα είναι η πρώτη επίσημη αλλαγή στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο- μια σημαντική αλλαγή καθώς η κυβέρνηση τα τελευταία 3 χρόνια επέμενε πως ο πόλεμος ενάντια στην πανδημία μπορούσε να νικηθεί μόνο με πυγμή σε όποιο σημείο κι αν συνέβαινε και πως ο έλεγχος του ιού και της διασποράς του στην κοινότητα μπορούσε να γίνει μόνο με αυστηρή τήρηση των περιορισμών.
Οι σημαντικότερες αλλαγές θέλουν το σβήσιμο των κωδίκων υγείας. Οι πολίτες ευθύς εξ αρχής χρησιμοποιούσαν κωδικούς ψηφιακούς στα κινητά τους με τους οποίους η κυβέρνηση έλεγχε την υγεία των πολιτών. Τα χρώματα ήταν κόκκινο – άρα συναγερμός – ή πράσινο βάσει των οποίων αποδεικνυόταν αν οι χρήστες μπορούσαν ή όχι να βγουν από το σπίτι, να χρησιμοποιήσουν τη δημόσια συγκοινωνία, να μπουν σε δημόσιες περιοχές ή αν χρειάζονταν να μπουν σε καραντίνα. Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν ο κόσμος δεν χρειάζεται κωδικό ή αρνητικό τεστ παρά μόνο σε μερικές εξαιρέσεις όπως τα νοσοκομεία, τα βρεφοκομεία, ιατρικούς χώρους και σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι επιχειρήσεις από τώρα και στο εξής αναλαμβάνουν την προστασία του και τις πολιτικές ελέγχου τους.
Καραντίνα στο σπίτι
Σε μια ακόμη σημαντική αλλαγή οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ή εκείνοι με ήπια συμπτώματα μπορούν να κάνουν καραντίνα στο σπίτι τους αντί να τοποθετηθούν σε κυβερνητικούς χώρους, εκτός κι αν εκείνοι το επιλέξουν. Οι ασθενείς των οποίων η υγεία επιδεινωθεί θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Οι στενές επαφές τους μπορούν επίσης να μείνουν καραντίνα στο σπίτι τους. Αναφέρεται πως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι κινέζοι είχαν περιγράψει το χάος και το άγχος που επικρατούσε σχετικά με τα στρατόπεδα καραντίνας με πολλούς να υποστηρίζουν πως ήταν αδιευκρίνιστο αν μπορούσαν να φύγουν ενώ άλλοι έκαναν παράπονα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στα καμπ και τις άσχημες συνθήκες. Σε πολλές περιπτώσεις οι υγειονομικοί σκότωναν τα κατοικίδια των ανθρώπων που έμπαιναν σε κυβερνητική καραντίνα επικαλούμενοι υγειονομικό κίνδυνο. Άλλοι ασκούσαν κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο ηλικιωμένοι κάτοικοι με τη βία μεταφέρονταν σε καραντίνα στη διάρκεια της νύχτας.
Περιορισμοί στα λοκντάουν
Οι νέες αρχές ζητούν από τις αρχές να εξασφαλίσουν τη φυσιολογική λειτουργία της κοινωνίας και των βασικών ιατρικών υπηρεσιών αναφέροντας πως σε περιοχές που δεν έχουν χαρακτηριστεί υψηλού ρίσκου δεν θα πρέπει να επιβάλλονται περιορισμοί ούτε στην κίνηση των ατόμων ούτε και σε κλείσιμο των επιχειρήσεων.
Lockdowns επιτρέπονται μόνο σε περιοχές υψηλού κινδύνου αλλά και τότε θα πρέπει να επιβάλλονται αναλόγως και να αίρονταιαν δεν ανακοινώνονται καινούρια κρούσματα σε μια περίοδο 5 ημερών. Οι αρχές απαγορεύεται να μπλοκάρουν τις διεξόδους των διαμερισμάτων ή των κτιρίων ή άλλων πυλών έτσι ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να εκκενώσουν τους χώρους και να τύχουν ιατρικής περίθαλψης αν απαιτείται. Αυτή η συγκεκριμένη οδηγία έρχεται σε μια συγκυρια στην οποία η Κίνα αναρρώνει από το κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας που ξέσπασε τέλη Νοεμρίου και ξεκίνησε από μια θανατηφόρα πυρκαγιά στην επαρχία Σινγιάνγκ. Οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα από τη στιγμή που βίντεο από το συμβάν διέρρευσαν στον κόσμο και σε αυτά τα βίντεο έδειχναν τους πυροσβέστες να μην μπορούν να προσεγγίσουν την πυρκαγιά λόγω των αυστηρών αρχών της πανδημίας. Υπενθυμίζεται πως στη διάρκεια των επεισοδίων και των διαμαρτυριών οι κάτοικοι ζητούσαν και την παραίτηση του προέδρου Σι Ζινπίνγκ.
Εμβολιαστικό σχέδιο
Το κρατικό συμβούλιο επίσης επέμεινε και στην ανάγκη να επισπευσθεί το εμβολιαστικό σχέδιο της χώρας κυρίως στου ηλικιωμένους. Τουλάχιστον το 86% των κινέζων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει πως περί των 25 εκατομμυρίων δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση. Τα ποσοστά όσων έχουν κάνει την αναμνηστική δόση όμως είναι χαμηλότερα και τουλάχιστον 45 εκατομμύρια ηλικιωμένων να μην την έχουν λάβει.
Χαλαρώνουν και οι ρυθμίσεις για το εσωτερικό έτσι ώστε να μην απαιτείται αρνητικό τεστ για να ταξιδέψει κάποιος στις επαρχίες.