Το “αντίο” – απολογισμός του Κυριάκου Λουφάκη
Έκανε τον απολογισμό του ως πρόεδρις της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας:
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την ίδρυση του Θύλακα Υποδομής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων Αγροδιατροφής στην έκταση εμβαδού 60.000 τμ, που παραχώρησε κατά χρήση στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ ΑΕ) το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα ο επί τετραετίας πρόεδρος της ΑΖΚ ΑΕ, επιχειρηματίας Κυριάκος Λουφάκης, επισημαίνοντας ότι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση του ΠΔ έχουν ολοκληρωθεί, οπότε δεν βλέπει λόγο περαιτέρω καθυστέρησης.
Γνωστοποίησε ακόμα ότι ο φορέας βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις με τρεις ελληνικές επιχειρήσεις, δύο ξένες και δύο οργανισμούς για εγκατάστασή τους στον θύλακα, εντός του οποίου θα ισχύουν ειδικά κίνητρα. Πρόσθεσε δε, ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για την κατασκευή υποδομών του θύλακα -της διαμόρφωσης του οικοπέδου των 60 στρεμμάτων και κάποιων αρχικών κτιρίων, όπως εργαστηρίων, κοινόχρηστων χώρων και ερευνητικών θερμοκηπίων- ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, το όλο πρότζεκτ δεν θα «τρέξει» ο κ.Λουφάκης, που χθες ολοκλήρωσε τη θητεία του, καθώς -όπως γνωστοποίησε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ενημερώθηκε ότι δεν θα συνεχίσει στο «τιμόνι» της Ζώνης, παρότι ο ίδιος θα το επιθυμούσε (σ.σ ο κ. Λουφάκης είχε επιλεγεί για τη θέση του προέδρου της ΑΖΚ προ τετραετίας από την τότε υφυπουργό Εσωτερικών Κατερίνα Νοτοπούλου, με την οποία ετέθησαν, κατά τον ίδιο, οι βασικοί πυλώνες της θητείας του στην ΑΖΚ. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με άλλους τρεις υφυπουργούς Μακεδονίας-Θράκης, τους Θεόδωρο Καράογλου -με τον οποίο είχε, όπως είπε, την πιο αποδοτική συνεργασία- την Ελευθερία Χατζηγεωργίου και τον Σταύρο Καλαφάτη).
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ζώνης διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΑΖΚ είναι αυτό της υποστελέχωσής της, λόγω υποχρηματοδότησης: η εταιρεία απασχολεί σήμερα τρεις μόνιμους εργαζόμενους και έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, ενώ -όπως είπε- για να διεκπεραιώσει αποδοτικά το έργο της θα χρειάζονταν τουλάχιστον επτά συνολικά (συμπεριλαμβανομένου ενός μάνατζερ/ διευθύνοντος συμβούλου) και «διπλάσιο budget».
Ο κ. Λουφάκης αναφέρθηκε ακόμα στη συνεισφορά της ΑΖΚ στην εκκίνηση του έργου του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC, επισημαίνοντας ότι η στήριξη της δημιουργίας του ήταν εκ των βασικών στόχων του κατά τη διάρκεια της θητείας του (υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο παραχώρησε στην ΑΖΚ την έκταση των 760 στρεμμάτων στον δήμο Θερμαϊκού για τη χωροθέτηση του πάρκου κι ακολούθως αυτή παραχώρησε το αποκλειστικό δικαίωμα επιφάνειας για 99 έτη στη Thess INTEC ΑΕ). «Έκτοτε έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες για τις απαιτούμενες μελέτες και αδειοδοτήσεις ως προς την έναρξη λειτουργίας του έργου» σημείωσε και πρόσθεσε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση του Thess INTEC και τον πρόεδρο, Νίκο Ευθυμιάδη. Εξήρε δε την υποστήριξη τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Θεόδωρου Καράογλου στο Thess INTEC και την ΑΖΚ αντίστοιχα. Για τον θύλακα αγροδιατροφής της ΑΖΚ επισήμανε ότι θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί ταχύτερα, αν ο ίδιος ήταν εξίσου πιεστικός για την προώθησή του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο ήταν για την προώθηση του ThessINTEC.
Για τον δεύτερο βασικό στόχο της θητείας του, τη στήριξη καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων, ο κ.Λουφάκης επισήμανε ότι 12 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στην επιχειρηματική προθερμοκοιτίδα, που δημιουργήθηκε στα γραφεία της ΑΖΚ, ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της συνολικά 110 εκδηλώσεις που αφορούσαν στο οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, είτε από φορείς είτε από την ίδια την ΑΖΚ. Παράλληλα η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ήταν βασικός συντελεστής και είχε τον ρόλο της διαχειρίστριας της προθερμοκοιτίδας ιδεών νεοφυούς επιχειρηματικότητας «ΟΚ!Thess», που ουσιαστικά αποτελεί -όπως είπε- μετεξέλιξη της πιλοτικής δράσης Thessmart INNOHUB της ΑΖΚ. Η εταιρεία στήριξε, τέλος, το τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας μέσα από πρωτοβουλίες όπως το «Next Stage», το «παραγωγικό σκασιαρχείο», τα «evenTIZ Live Stories» και η σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων «Μάθε παιδί μου…», που χρηματοδοτήθηκαν από τον τακτικό προϋπολογισμό της ΑΖΚ μέσω της συμμετοχής της σε ευρωπαϊκά προγράμματα/προγράμματα εδαφικής συνεργασίας και από χορηγίες ιδιωτών.
Ο κ. Λουφάκης έκανε, τέλος, λόγο για «προφανή αλλαγή» που βιώνει η χώρα, που πλέον προσελκύει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης και όχι μόνο στη βιομηχανία και τον τουρισμό.
Ο νέος ή η νέα πρόεδρος της ΑΖΚ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα αναδειχτούν κατόπιν έγκρισης από έκτακτη γενική συνέλευση του φορέα, που θα συγκαλέσουν αυτόκλητα στο επόμενο διάστημα οι μέτοχοί της, ήτοι τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.
ΑΠΕ/ΜΠΕ