“Τα αμετακίνητα”
Κίνηση πολιτών στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τα αρχαία στη Βενιζέλου :
Σε συμβολική σιωπηρή διαμαρτυρία στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης φορώντας μαύρα ρούχα προχώρησαν τη Δευτέρα 24 Μαΐου γύρω στις 12.00 μέλη της «Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρέθηκαν τα αρχαία του μετρό που ανακαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου. Ένα πολύκροτο θέμα που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς υπάρχει μεγάλη μερίδα των πολιτών που ζητά τα αρχαία να μείνουν “Αμετακίνητα”.
Ο λόγος της συγκέντρωσης ήταν η τελική ετυμηγορία που διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οριακή πλειοψηφία 13-12, η οποία κατέληξε στην απόρριψη της αίτησης ακύρωσης που υπέβαλαν 7 φορείς κατά της Υπουργικής Απόφασης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, Με αυτόν τον τρόπο η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου άνοιξε τον δρόμο για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου με τη μέθοδο της απόσπασης /απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων.
Η κάμερα της ΔΙΟΝ Τηλεόρασης βρέθηκε εκεί και συνομίλησε με πολλούς από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν την εναντίωσή τους στην υπουργική απόφαση καθώς και αιτιολόγησαν τους λόγους για τους οποίους ζητάνε τη διατήρηση των αρχαίων.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Αλέκα Αλεξόπουλου, ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ, μας μίλησε, τονίζοντας πως τα αρχαία μπορούν και πρέπει να μείνουν στη θέση τους καθώς αποπλέουν αναπόσπαστο πολιτισμικό πλούτο για την πόλη που δεν πρέπει να χαθεί. Πρόκειται, μας είπε, για μια πολιτική απόφαση, της οποίας ο δήμαρχος είναι μέρος του πολιτικού γίγνεσθαι. Αναφορικά με την οριακή πλειοψηφία των 13-12, επισημαίνει “το ηθικό και το λογικό της μη απόσπασης”.
Η Ελένη Ιωαννίδου, ιστορικός, μάς ανέφερε πως παραβρέθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας καθώς πρόκειται για το μέλλον της πόλης, του σημαντικότερου βυζαντινού πολεοδομικού συγκροτήματος ανά την υφήλιο. Αν μεταφερθούν, αναπόφευκτα θα καταστραφεί ένα μέρος και αν μεταφερθούν σε ένα μουσείο δεν θα είναι στον φυσικό τους χώρο, αφαιρώντας από το κέντρο της Θεσσαλονίκης ένα αριστουργηματικό σύνολο, το οποίο πέρα από τουριστικό ενδιαφέρον έχει και ιστορικό.” Η απόσπαση δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει απώλεια”, μας επισήμανε.
Ο Ραμπότας Νίκος, μέλος της Κίνησης Πολιτών, μας μίλησε για την ανάγκη διατήρησης των αρχαίων όπως βρέθηκαν γιατί, όπως επισήμανε, όταν ολοκληρωθεί ο σταθμός θα γίνει ένα διαμάντι πολιτισμικής κληρονομιάς που μπορεί να φέρει οικονομικά οφέλη. Τόνισε, επίσης, την κυνικότητα των κυβερνώντων αναφορικά με την οριακή πλειοψηφία 13-12.
Τέλος, ο Παντελής, ανεξάρτητος νέος, μας μίλησε για την ανάγκη των νέων να διασφαλίσουν τα αρχαία αλλά και την αναγκαιότητα κατασκευής του μέτρο.
Ρεπορτάζ: Ελένη Ανεσιάδου