Ταξίδι στη Ρωσία
Του Γιώργου Κακλίκη*:
Επιδίωξη της Αθήνας κατά την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία ήταν η αποτύπωση του σοβαρού περάσματός της από το Σότσι. Αποτύπωση που περιλαμβάνει πραγματιστικές ελληνικές θέσεις και προτάσεις διατυπωμένες με προσγειωμένη αυτοπεποίθηση και με απαίτηση πλήρους ισοτιμίας. Και, φυσικά, χωρίς υπέρμετρη αισιοδοξία τη στιγμή που η Αθήνα καλά γνωρίζει ότι η Ρωσία έχει κάνει πληθώρα επιλογών σε θέματα που άμεσα αφορούν ή και θίγουν την Ελλάδα και που βάσει αυτών θα συνεχίσει πιθανότατα την πορεία της. Ευκταίο είναι να αποφευχθούν και στο μέλλον οι συνήθεις συναισθηματικές μεγαλοστομίες. Οι επισκέψεις ελλήνων επισήμων στη Μόσχα χαρακτηρίζονταν συχνά είτε από ανεπιφύλακτη τάση εναγκαλισμών ή υποκλίσεων είτε από την επιφυλακτικότητα του υποτελούς που διστάζει να κοιτάξει στα μάτια τον «εχθρό του αφεντικού». Η Μόσχα είναι συνηθισμένη στους παροδικούς ενθουσιασμούς που δεν ακολουθούνται από σοβαρές κινήσεις συνέχειας και συνέπειας.
Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν τα βήματα προσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες. Αρκεί και η ελληνική πλευρά να έχει πάντα κατά νουν το πού έχει μακροπρόθεσμα αποφασίσει να ανήκει. Είναι αλήθεια πως υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες η Μόσχα υποστήριξε θέσεις της Ελλάδας. Αλήθεια όμως είναι πως οι κινήσεις αυτές δεν είχαν πάντοτε αλτρουιστική αφετηρία αλλά ωφελιμιστική. Όπως και σήμερα η Μόσχα κινείται στα Βαλκάνια προσπαθώντας να κρατήσει στον κύκλο επιρροής της όποιον ακόμα δελεάζεται από τα διαδιδόμενα περί αλληλεγγύης ομοδόξων και παρεμφερή. Είναι αλήθεια ακόμη πως η Μόσχα πολλές φορές αγνόησε την ορθόδοξη Ελλάδα και μάλιστα επιλέγοντας τη σύμπραξη με την Τουρκία και την ενίσχυσή της. Και αυτό παρά τις διακηρύξεις της ρωσικής διπλωματίας ότι «οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δεν επηρεάζουν τη συνεργασία της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Κύπρο».
Ας μη ξεχνάμε πως η Μόσχα έχει προσβλητικά καταφερθεί κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου που απερίφραστα ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε «τουρκικό»! Μπορεί το «Ουκρανικό» να ενόχλησε την Εκκλησία της Μόσχας που συμπορεύεται πολιτικά με το Κρεμλίνο, όμως η μορφή και η βιαιότητα της αντίδρασής της καταγράφηκε στην Αθήνα. Θα ήταν αφελές να θεωρηθεί ότι η πολιτική κίνηση αυτή του κράτους και της Εκκλησίας της Ρωσίας θα άφηνε ασυγκίνητη την Ελλάδα που είναι γνωστό πόσο μεγάλη σημασία αποδίδει στον ύπατο θεσμό της Ορθοδοξίας.
Η επίσκεψη στο Σότσι και στα κέντρα του ελληνικού στοιχείου της περιοχής αποτελεί πραγματικά μια καλή ευκαιρία για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν προκαλέσει είτε παρανοήσεις είπε πρωτοβουλίες που άφησαν ουλές στις διμερείς μας σχέσεις. Αυτά όμως με τήρηση αποστάσεων από τους αφελείς ονειροπόλους της συνδρομής των ομοδόξων Ρώσων και τους εμμονικούς τής άνευ όρων αλλαγής των μειζόνων επιλογών της Ελλάδας. Ένας υπουργός που στην πρωτεύουσα της Τουρκίας έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, μπορεί να επιστρέψει από το ταξίδι στη ρωσική επικράτεια έχοντας καταστήσει σαφείς στη Μόσχα τόσο τις θέσεις της Ελλάδας όσο και τον σεβασμό της στη Ρωσία. Τη Ρωσία με την οποία επιθυμεί έντιμη συναλλαγή και, μέχρι εκεί που η Αθήνα έχει αποφασίσει, την ανάπτυξη της σχέσης της με αυτή.
*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα “ΝΕΑ”- Η αναδημοσίευσή του γίνεται έπειτα από άδεια του συγγραφέα