Στη διεθνή μέρα κατά της διαφθοράς, ας πάρουμε θέση για διαφάνεια και ακεραιότητα
Μήνυμα Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτού του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Νάντιας Γιαννακοπούλου.
Η διαφθορά είναι μια γάγγραινα παρούσα σε όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές, σ΄ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Είναι μια επίθεση στις αξίες μιας ευνομούμενης πολιτείας. Είναι μια κλοπή από τις κοινωνίες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις και κυρίως τα κράτη από τους φυσικούς τους πόρους. Υπονομεύει το κράτος δικαίου και υποκινεί εγκλήματα όπως η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων. Η φοροδιαφυγή, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλες παράνομες ροές αποσπούν πόρους που χρειάζονται για την αειφόρο ανάπτυξη. Διεθνή στοιχεία εκτιμούν ότι το κόστος της διαφθοράς είναι τουλάχιστον 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια – ή το 5% του παγκόσμιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, ότι οι επιχειρήσεις και τα άτομα πληρώνουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια δωροδοκίας κάθε χρόνο.
Για αυτό με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς θα ήθελα να επισημάνω την αναγκαιότητα να στεκόμαστε, με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες, σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο και τα μέλη της Παγκόσμιας Κοινωνίας των Πολιτών, δηλαδή όλους μας. Για αυτό το θέμα της διαφθοράς, της εξάπλωσής της και της πάταξής της αποτελεί μείζονα προβληματισμό και στόχο για το βιώσιμο μέλλον της ανθρωπότητας. Και αν μια αναφορά ή μια ανάρτηση προβληματίσει έστω και έναν, που θα το μοιραστεί με έναν ακόμα και εκείνος με ακόμα έναν, έτσι θα μετράμε το κέρδος, που έχει αποκτηθεί με ανοιχτές, διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες.
Η χώρα μας δεν εξαιρείται από τον κανόνα αυτό. Έχει πληγεί και πλήττεται από την διαφθορά απέναντι στην οποία χρειάζεται θεσμική θωράκιση, έλεγχοι, παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων. Σύμφωνα με Global Risk Profile (GRP) που δημοσίευσε τον “Δείκτη Παγκόσμιας Διαφθοράς” για το 2022 η Ελλάδα καταγράφει χαμηλό δείκτη έναντι της Διαφθοράς καταλαμβάνοντας την 53η θέση. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει τα προβλήματα που υπάρχουν και τον μακρύ δρόμο που έχουμε να διανύσουμε για να αντιμετωπίσουμε ασυμβίβαστα την διαφθορά κάθε μορφής, σε κάθε χώρο.
Συμμέτοχη σ΄ αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι η ίδια η κοινωνία, οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι. Γι’ αυτό διεκδικούμε την ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα που υποσκάπτουν την σταθερότητα, την πρόοδο και την εξέλιξη της κοινωνίας και έχουμε χρέος να μεριμνούμε ώστε η ευαισθητοποίηση των επόμενων γενεών να ξεκινήσει από τα πρώτα, κιόλας, σχολικά χρόνια.
Στη Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ας πάρουμε θέση για διαφάνεια και ακεραιότητα.