Σκοπεύει να ρίξει στη θάλασσα πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένο νερό από τη Φουκουσίμα
Ιαπωνία:
Η Ιαπωνία ενέκρινε ένα σχέδιο να αποδεσμεύσει στη θάλασσα πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένο νερό από το κατεστραμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Στο σχέδιο αυτό αντιδρούν οι γειτονικές χώρες καθώς και οι αλιείς της περιοχής.
Σύμφωνα με το σχέδιο το νερό θα έχει πρώτα καθαριστεί. Επίσης, το Τόκιο αναφέρει πως το νερό αυτό θα απελευθερωθεί στη θάλασσα σε δυο χρόνια. Προς το παρόν το ραδιενεργό νερό υφίσταται ένα περίπλοκο σύστημα φιλτραρίσματος το οποίο αφαιρεί τα περισσότερα από τα ραδιενεργά στοιχεία, κάποια, ωστόσο παραμένουν. Κρατείται σε τεράστιες δεξαμενές αλλά η διαχειρίστρια εταιρεία, η Tokyo Electric Power Co (TepCo) δεν έχει άλλο χώρο και οι δεξαμενές αυτές θα έχουν γεμίσει μέχρι το 2022. Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια τόνους ραδιενεργού νερού- όσο 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων- αποθηκεύονται σε αυτές τις δεξαμενές.
Η αντίδραση
Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο. Εκτός αυτών και οι αλιείς εκτιμούν πως οι καταναλωτές δεν θα αγοράζουν τα ψάρια τους. Η Κίνα ζητά από την Ιαπωνία να δράσει υπεύθυνα. Οι ΗΠΑ πάλι εκτιμούν πως θα προβεί η χώρα στην κίνηση τηρώντας τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας.
Αναφέρεται ακόμη πως δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους νερό ρίχνεται στη θάλασσα. Όχι όμως σε τόσο μεγάλες ποσότητες.
Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2011 – στις 11 Μαρτίου- ένας σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε την περιοχή. Προκλήθηκε και ένα τσουνάμι 15 μέτρων το οποίο προκάλεσε και την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα.
Ως αποτέλεσμα ήταν να χαθούν ή να εξαφανιστούν περί των 18.500 ανθρώπων ενώ άλλοι 160.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα από το Τσερνόμπιλ του 1986.
Δήμητρα Μακρή