Σε δράσεις του προγράμματος «Face to Face- Πρόγραμμα Ολιστικής Υποστήριξης Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων» συμμετείχαν 401 συμπολίτες
ΆΡΣΙΣ- Κοινωνική Ομάδα Υποστήριξης Νέων :
Στις δράσεις του προγράμματος «Face to Face- Πρόγραμμα Ολιστικής Υποστήριξης Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων» συμμετείχαν 401 συμπολίτες.
Η Νένα Λιοντά και ο Νίκος Κωτούλας, επιστημονικός και κοινωνικός λειτουργός στην ΑΡΣΙΣ μίλησαν για το πρόγραμμα στη ΔΙΟΝ Τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας. Δείτε τους ΕΔΩ.
Ένας αριθμός βασικός -αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και το μοναδικό- στήριγμα για 401 συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε το πρόγραμμα ολιστικής υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με τίτλο «Face to Face», που άρχισε να λειτουργεί στην ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), τον Απρίλιο του 2022 και ολοκληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια των 18 μηνών λειτουργίας του προγράμματος 239 άντρες και 162 γυναίκες υποστηρίχθηκαν με διάφορους τρόπους προκειμένου να αντεπεξέλθουν με ικανοποιητικό τρόπο στην καθημερινότητά τους.
Πρόκειται κατά κανόνα για Έλληνες (273) αλλά και άλλους ανθρώπους με καταγωγή από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Νιγηρία, τη Γεωργία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες.
Μεσήλικες και παιδιά είναι όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης. Οι περισσότεροι, είναι άντρες και γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 50 μέχρι 73 ετών, ακολουθούν οι ηλικίες από 41 μέχρι 49 ετών κι αμέσως μετά
κατατάσσονται τα ανήλικα παιδιά ευάλωτων οικογενειών.
Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό τους προφίλ, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι περισσότερο ευάλωτες είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες (με αρχηγό συνήθως γυναίκα), οικογένειες με τουλάχιστον τρία παιδιά, όσοι έχουν εισόδημα
κάτω από το όριο της φτώχειας, άνεργοι, πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές μακροχρόνιες ασθένειες ή αναπηρία. Οι άνθρωποι αυτοί διασυνδέθηκαν με το πρόγραμμα είτε μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ (Μοναστηρίου 12) είτε μέσω άλλων Κοινωνικών Υπηρεσιών, δομών και φορέων της πόλης.
Ανάμεσα στα πολλά και πολυεπίπεδα αιτήματα των κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας ενδεικτικά αναφέρονται η υποστήριξη σε γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επικοινωνία τους με δημόσιες αρχές, τα τρόφιμα και άλλα είδη
πρώτης ανάγκης, η διαμεσολάβηση και η συνηγορία, η υποστήριξη για την έκδοση κοινωνικών επιδομάτων, η διασύνδεση με ιατρικές υπηρεσίες, η εργασιακή υποστήριξη, καθώς και η συμβουλευτική και η ψυχολογική υποστήριξη.
Το καινοτόμο στοιχείο του προγράμματος που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη πρόκληση κατά την υλοποίησή του, ήταν η λειτουργία των ομάδων ποικίλης θεματολογίας.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι ομάδες Μαγειρικής, «ΣΙΝΕ – Feel», κατασκευών «Μικρές Δημιουργίες, η «Ώρα του Καφέ», καθώς και τα εργαστήρια εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και σε
δικαιώματα και παροχές, όπως το εργαστήριο «Γνώση και Διεκδίκηση». Μεγάλη συμμετοχή επίσης είχε το εργαστήριο Αισθητικής και στη συνέχεια οι «Δουλειές του Κεφαλιού».
Η Ημερίδα
«ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ»
ΠΕΜΠΤΗ 19/10/2023
Ώρες: 10:30-18:00
Χώρος: Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT& S) – Cisco
Διεύθυνση: 26ης Οκτωβρίου 21, Θεσσαλονίκη 546 27
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος “Face to Face- Πρόγραμμα
Ολιστικής Υποστήριξης Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων” που υλοποιήθηκε από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι και
τον Οκτώβριο του 2023 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10:30-11:00 Προσέλευση – Πρωινός Καφές
11:00-11:20 Χαιρετισμοί
11:20-11:30 Σύντομη εισαγωγή/ Συνοπτική περιγραφή Προγράμματος
«Face to Face – Πρόγραμμα Ολιστικής Υποστήριξης Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων» Νανά Μιχαλοπούλου, Ψυχολόγος
11:30-12:45 Καινοτόμες προσεγγίσεις σε ζητήματα προαγωγής της ψυχικής υγείας
Συντονιστής θεματικής: Αμφιλόχιος Παραδεισόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός ΑΡΣΙΣ
11:30-11:45 “Βασικές αρχές – τρόποι λειτουργίας Κέντρου Ημέρας Εστία” Γιάννης Δασκαλάκης,
Ψυχολόγος – Επιστημονικά υπεύθυνος Κέντρο Ημέρας “Εστία”
11:45-12:00 “Το έργο της Δομής Κατ’ Οίκον Ψυχιατρικής Νοσηλείας στη Θεσσαλονίκη” Κωνσταντίνος Χατζηραφαηλίδης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
12:00-12:15 “Όταν η ζωή δεν τα φέρνει όπως περιμένουμε -Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην
Ψύχωση_ΠΝΟΕΣ SKG της ΕΠΑΨΥ”
Λάζαρος Πούλιος, Διοικητικά Υπεύθυνος στις ΠΝΟΕΣ_SKG
Μπλέκας Απόστολος, Ψυχίατρος στις ΠΝΟΕΣ_SKG
12:15-12:30 “Πρόσωπο με πρόσωπο στην απεξάρτηση. Το παράδειγμα του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ” Στέλιος Γκιουζέπας, Eπιστημονικά Υπεύθυνος ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ
12:30-12:45 Ερωτήσεις-Συζήτηση
12:45-13:15 Διάλειμμα-Καφές
13:15-15:45 Καινοτόμες δράσεις στο πεδίο της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
Συντονιστής θεματικής: Στεφανία Ντερελή, Κοινωνική Λειτουργός ΑΡΣΙΣ
13:15-13:30 “Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ως εργαλείο υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων:Το παράδειγμα της «ΚΡΕΙΤΤΟΝ»” Ιωάννα Μεταξοπούλου, Μέλος της Κοιν.Σ.Επ «ΚΡΕΙΤΤΟΝ»
13:30-13:45 “Από την εκπαίδευση και την απασχόληση στην ένταξη και την αυτονομία το παράδειγμα της ΝΑΟΜΙ, Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων” Aγγελική Γαβριέλλα Σαμψωνίδου, Συντονίστρια Κοινωνικού τμήματος «Ναοmi»
Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων
13:45-14:00 «To πέταγμα της πεταλούδας» Γεωργία Καλπουζίδου, Ιδρυτικό Στέλεχος REVMA,