Πως θα εορταστεί η νηστεία στα χρόνια της πανδημίας
Σήμερα ξεκινάει το Ραμαζάνι για όλον τον μουσουλμανικό κόσμο:
Σήμερα, 13 Απριλίου είναι η πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, το οποίο γιορτάζεται μέσα από την καθολική νηστεία από τον μουσουλμανικό κόσμο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης . Ο Ραμαντάν (στα ελληνικά Ραμαζάν) είναι ο 9ος μήνας του ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου. Η νηστεία για τους μουσουλμάνους υπαγορεύει αποχή από οποιαδήποτε στερεά ή υγρή τροφή (ακόμη και νερό) από την ανατολή του ηλίου μέχρι τη δύση του. Παράλληλα, στόχος του πιστού είναι πνευματική και ηθική ανύψωση, την οποία θα πετύχει μέσα από μια σειρά περιορισμών. Ο μουσουλμάνος πιστός οφείλει να απέχει περαιτέρω από την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη σεξουαλική πράξη.
Σε θρησκευτικό επίπεδο και σύμφωνα με τα σχετικά εδάφια του Κορανίου, ο πιστός εξασκείται στην αυτοσυγκράτηση και τη νηστεία που αποτελούν συνάμα και ένα δυνατό όπλο ενάντια στον σατανά. Από την άλλη, η κοινωνική προέκταση της συγκεκριμένης νηστείας συνάδει με το αίσθημα πείνας που αισθάνεται ο πιστός, ο οποίος και μέσα από αυτήν τη συνθήκη έρχεται κοντά στον άπορο πληθυσμό.
Η αποχή από τη νηστεία, σύμφωνα με το Κοράνι, οδηγεί σε τιμωρία στην κόλαση. Στη νηστεία πρέπει να συμμετάσχει κάθε ενήλικας μουσουλμάνος, με εξαίρεση τις εγκυμονούσες γυναίκες ή αυτές που έχουν γεννήσει πρόσφατα. Τα παιδιά δεν έχουν υποχρέωση νηστείας. Όλον τον μήνα της νηστείας, οι επισκέψεις στα τζαμιά και η προσευχή γίνονται πιο εντατικές και ο κόσμος είναι σε ένα κατανυκτικό αλλά και εορταστικό κλίμα.
Ραμαζάνι σε καιρό κορονοϊού
Το Ραμαζάνι θα γιορταστεί για δεύτερη φορά σε ένα πλαίσιο πολλών περιορισμών εξαιτίας της ταχύτατης διασποράς του κορονοϊού. Οι πολιτικές ηγεσίες των μουσουλμανικών χωρών, έχουν ήδη αναγγείλει μια σειρά μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενδεικτικά, στο Ιράν, οι αρχές έχουν κάνει ήδη έκκληση στους πιστούς να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ομαδικές προσευχές καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα αυξάνεται ραγδαία, αντιμετωπίζοντας το τέταρτο κύμα. Ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί κάλεσε τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους για να προσευχηθούν, ενώ ζήτησε οι ομαδικές προσευχές να οργανώνονται “μόνο μία φορά την ημέρα, με τον λιγότερο δυνατό αριθμό ατόμων και σε ανοικτό χώρο, τηρώντας τη μέγιστη απόσταση ασφαλείας και τη χρήση μάσκας”.
Στην Τουρκία απαγορεύονται επίσης, οι συναθροίσεις για τα παραδοσιακά γεύματα σαχούρ (πριν από το ξημέρωμα) και ιφτάρ (μετά τη δύση του ηλίου), καθώς και η βραδινή κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα. Και η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε αντίστοιχα μέτρα, το Συμβούλιο των Σοφών, κάλεσε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να προσευχηθούν στο σπίτι τους στη διάρκεια Ραμαζανιού. “Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις, διότι είναι η βασική αιτία διάδοσης της ασθένειας (…) και θα πρέπει να θυμούνται ότι η προφύλαξη της ζωής των ανθρώπων είναι μια σημαντική πράξη που τους φέρνει πιο κοντά στον Θεό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.
Ανεσιάδου Ελένη