Παγκόσμια αύξηση διδύμων
Διεθνής έρευνα σχετικά με το ποσοστό γεννήσεων:
Περισσότερα δίδυμα από ποτέ γεννιούνται σήμερα. Περίπου 1,6 εκατομμύρια δίδυμα γεννιούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως και ένα στα 42 από αυτά τείνουν να γεννούν με τη σειρά τους πάλι δίδυμα.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες τεχνικές μέθοδοι έχουν οδηγήσει σε μια αυξητική τάση των γεννήσεων κατά το ένα τρίτο από τη δεκαετία του ’80. Σύμφωνα με αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction, το αποκορύφωμα στο ποσοστό της γέννησης των διδύμων σημειώθηκε πριν από 30 χρόνια με μια άνοδο των γεννήσεων της τάξης του 32% στην Ασία και του 71% στη Βόρεια Αμερική.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από 165 χώρες για το χρονικό διάστημα του 2010 με 2015 και τις συνέκριναν με τα αντίστοιχα ποσοστά για τα έτη 1980 -1985. Σήμερα, ο αριθμός των διδύμων είναι μεγάλος και στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική.
Η Αφρική και η Ασία αποτελούν διαχρονικούς παράγοντες της σταθερής δημογραφικής αύξησης. Οι γυναίκες αυτών των ηπείρων τείνουν να γεννούν δίδυμα καλύπτοντας το 80% των συνολικών γεννήσεων διδύμων στον πλανήτη.
Ο καθηγητής Christian Monden, συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε πως «Το ποσοστό διδύμων στην Αφρική είναι τόσο υψηλό λόγω του μεγάλου αριθμού διζυγωτικών διδύμων – αυτά που γεννιούνται από δύο ξεχωριστά ωάρια». “Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε γενετικές διαφορές μεταξύ του αφρικανικού πληθυσμού και άλλων πληθυσμών”, συνεχίζει.
Παράλληλα, η ίδια έρευνα αποδεικνύει πως το ποσοστό θνησιμότητας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αποτελεί ένα θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας. Στην Υποσαχάρεια Αφρική, συγκεκριμένα, πολλά δίδυμα θα χάσουν τον αδερφό τους κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Συνολικά, πάνω από 200.000 κάθε χρόνο. “Αν και τα ποσοστά διδύμων σε πολλές πλούσιες Δυτικές χώρες πλησιάζουν σε αριθμό αυτών της Υποσαχάρειας Αφρικής, οι πιθανότητες επιβίωσης δεν είναι το ίδιο”, δήλωσε ο καθηγητής Jeroen Smits, συγγραφέας της μελέτης.
Κοιτώντας στο μέλλον, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Ινδία και η Κίνα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα ποσοστά αύξησης των διδύμων. Η φθίνουσα γονιμότητα, οι μεγαλύτερες ηλικιακά μητέρες και οι σύγχρονες τεχνικές όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση θα επηρεάσουν τον αριθμό των διδύμων στα επόμενα χρόνια, αλλάζοντας την πληθυσμιακή κατανομή και τη δημογραφική κατάταξη.
Ελένη Ανεσιάδου