Πέντε χρόνια μετά το Μπατακλάν η χώρα παραμένει “στο κόκκινο”
Γαλλία:
Stade de France, La Petit Cambodge and Le Carillon, Café Bonne Biere, La Belle Equipe, Comptoir Voltaire, Bataclan. Έξι σημεία, πέντε χρόνια, εκατοντάδες θύματα, συνεχής έκτακτη ανάγκη. Δηλαδή; Πρόκειται για τα σημεία που χτύπησε η ισλαμιστική βία πριν 5 χρόνια στο Παρίσι προκαλώντας τον θάνατο 130 ανθρώπων. Ήταν οι επιθέσεις που ακολούθησαν εκείνη στο Charlie Hebdo, ήταν οι επιθέσεις που προηγήθηκαν της Νίκαιας – του καλοκαιριού του 2016 αλλά και των τελευταίων στο Παρίσι, στη Νίκαια και αλλού. Ήταν οι επιθέσεις που στόχευσαν στην καρδιά του γαλλικού και δυτικού πολιτισμού και που έβαλαν τελικά τη χώρα σε αυξημένη επιτήρηση ή και στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού. Εκείνο το διήμερο ουσιαστικά στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2015 όταν τα πάντα ξεκίνησαν από το Εθνικό Στάδιο όπου παιζόταν ο αγώνας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και γύρω στις 9.20 το βράδυ και τελείωσαν στο Μπατακλάν, στον χώρο συναυλιών. Εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν από τους τζιχαντιστές 130 τουλάχιστον άτομα κι άλλα 250 τραυματίστηκαν. Σκοτώθηκαν από τη τυφλή τρομοκρατική βία. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Επιθέσεις οι οποίες άφησαν πληγές οι οποίες ποτέ δεν έσβησαν. Τουναντίον, η χώρα δέχθηκε κι άλλες τέτοιες επιθέσεις με τις τελευταίες να σημειώνονται μόλις πριν λίγες ημέρες. Η απειλή στην ασφάλεια της χώρας δεν έχει μειωθεί παρόλο που η φύση του κινδύνου άλλαξε με τους επιτιθέμενους να είναι “μοναχικοί λύκοι” οι οποίοι ασπάζονται μια ιδεολογία που σπέρνει τον θάνατο παρά είναι ενταγμένοι σε μια οργανωμένη ομάδα.
Η επέτειος της Παρασκευής βρίσκει τη Γαλλία να προσπαθεί να ιάνει τις πληγές που της προκάλεσε ο αποκεφαλισμός πρώτα του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή ιστορίας στο Παρίσι ή και σε εκείνη της Νίκαιας – επίσης με 2 αποκεφαλισμούς
Συνολικά από το 2015 μέχρι και σήμερα τουλάχιστον 20 επιθέσεις έγιναν σε γαλλικό έδαφος, άλλες 19 απέτυχαν κι άλλες 61 ματαιώθηκαν. Σχετικά με αυτές υπάρχει μια αυξητική τάση επιθέσεων που πραγματοποιούνται από “μοναχικούς λύκους”, οι οποίοι είναι άγνωστοι στις αρχές και εμπνευσμένοι από τη τζιχαντιστική προπαγάνδα οι οποίες γίνονται με όπλα χωρίς μεγάλη προετοιμασία. Αλλά η απειλή παραμένει μεγάλη.
Το γεγονός δηλαδή ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί βαριές ήττες δεν σημαίνει πως έχει αποδεκατιστεί πλήρως.
Τουλάχιστον 100- 200 γάλλοι τζιχαντιστές φέρονται πως βρίσκονται σε θύλακες του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ και θα ήταν αυταπάτη να θεωρήσει κάποιος πως δεν μπορούν να εισέλθουν παρανόμως στη Γαλλία, όπως ανέφερε αξιωματούχος, με στόχο μια επίθεση. Επίθεση η οποία θα θέσει άλλη μια φορά εν αμφιβόλω την πολιτική ενσωμάτωσης της Γαλλίας.