Το mea culpa του Μπόρις Τζόνσον
Μεγάλη Βρετανία :
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη της διαχείρισης της επιδημίας Covid-19 και εξέφρασε την ειλικρινή του λύπη για τα δεινά που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.
Ο βρετανός πρωθυπουργός απαντούσε από το κοινοβούλιο στην κατάθεση του πρώην συμβούλου του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνησή του για παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση της επιδημίας πριν προχωρήσει σε μία γενικότερης πολιτικής αξίας δήλωση: «Ο Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργός στην Ντάουνινγκ Στριτ, είναι παλαβό!».
«Αλλά επιμένω στη θέση μου ότι η κυβέρνηση ενήργησε με την πρόθεση να σώσει ζωές και να προστατεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ακολουθώντας λαμπρές επιστημονικές συμβουλές. Αυτό ακριβώς κάναμε», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο βρετανός πρωθυπουργός αναφερόταν στις δηλώσεις του Ντόμινικ Κάμινγκς σύμφωνα με τις οποίες, ο Μπόρις Τζόνσον δεν αντελήφθη τη σοβαρότητα της κατάστασης στα πρώτα στάδια της επιδημίας, αντιμετώπισε την Covid-19 ως «τρομακτικό παραμύθι» και στη συνέχεια, περιστοιχισμένος από ανίκανους συνεργάτες απέτυχε να λάβει εγκαίρως μέτρα, ενώ η χώρα ήταν απολύτως απροετοίμαστη και δεν διέθετε σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας
Ο Τζόνσον απέρριψε τις κατηγορίες του πρώην συμβούλου του για την αποτυχία στη διαχείριση της κρίσης δηλώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί αξιόπιστα να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επέδειξε εφησυχασμό σε οποιαδήποτε στιγμή. «Εργαστήκαμε πλήρως για να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια ζωής», είπε.
Ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόταν στον στόχο της «συλλογικής ανοσίας» που είχε υιοθετήσει αρχικά η βρετανική κυβέρνηση για να υπαναχωρήσει στην συνέχεια μπροστά στις προειδοποιήσεις ότι η επιλογή αυτή θα οδηγούσε σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.
«Η διαχείριση αυτής της πανδημίας ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που εκλήθη να κάνει η χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά καμία από τις αποφάσεις δεν ήταν εύκολη», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγορείται ότι καθυστέρησε πολύ να αποφασίσει το πρώτο lockdown, ενώ πριν τελικά αναγκασθεί να κηρύξει το τρίτο lockdown είχε δηλώσει ότι «προτιμά να δει τα πτώματα να στοιβάζονται σε σωρούς» παρά να κηρύξει ακόμη ένα lockdown.
«Η επιβολή lockdown είναι κάτι τραυματικό για μία χώρα, η διαχείριση μίας πανδημίας αυτής της κλίμακας υπήρξε φοβερά δύσκολη», είπε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον.
Με 128.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η περισσότερο πληγείσα από την υγειονομική κρίση χώρα της Ευρώπης. Μετά τις καθυστερήσεις στη λήψη δραστικών μέτρων κατά της επιδημίας, η κυβέρνηση Τζόνσον επένδυσε στη μαζική εμβολιαστική εκστρατεία, χάρη στην οποία η κατάσταση βελτιώθηκε έπειτα και από τα διαδοχικά lockdown. Όμως, η διάδοση του ινδικού στελέχους του ιού απειλεί να υπονομεύσει την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία που έχει ορισθεί για την 21η Ιουνίου.
ΑΠΕ/ΜΠΕ