Ο λαός χρειάζεται αποφασιστική διεκδίκηση ελεύθερων χώρων και όχι παρακάλια απέναντι στην πολιτική εμπορευματοποίησης της γης
Λαϊκή Συσπείρωση:
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», έχει ξεκάθαρη διεκδικητική αντίληψη σε αντίθεση με την πρακτική της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που αντί να διεκδικεί, παρακαλά για ελεύθερους χώρους. Αυτή η πρακτική οδηγεί τελικά να χάνονται και να παραδίδονται σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, κάτι που αναδείχθηκε και στην τελευταία συνεδρίασή του.
Η εκτεταμένη προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδας και άλλων ιδιωτών να αποδώσει προς οικοδόμηση -με τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης ή της αντιπαροχής- εννέα οικόπεδα που βρίσκονται εντός του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν
αντιμετωπίζεται με ψηφίσματα σαν αυτό που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Χρειάζεται πολιτική διεκδίκησης προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να αξιοποιηθούν ελεύθεροι χώροι, ως χώροι
πρασίνου και αναψυχής, στάθμευσης και σχολικής στέγης.
Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην τοποθέτηση εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να βγει μπροστά, διεκδικητικά αντί να παρακαλά την ευαισθησία του καθενός, γι αυτό και ψήφισε λευκό στο συγκεκριμένο ψήφισμα.
Όπως είπε μεταξύ άλλων, «Εδώ και καιρό κάνουμε μια προσπάθεια σαν παράταξη να αναδείξουμε την πραγματική, την πολιτική ουσία του ζητήματος και των ελεύθερων χώρων που συνδέεται με την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης.
Στο πλαίσιο συγκεκριμένων αναπτυξιακών επιλογών οι οποίες υιοθετούνται και από το Δημοτικό Συμβούλιο, όλοι αυτοί οι χώροι λειτουργούν ως φιλέτα.
Αυτή είναι η επιδίωξη της κεντρικής διοίκησης, της αστικής τάξης της χώρας. Γι’ αυτό τον λόγο οι Δήμοι υποχρηματοδοτούνται και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις απαλλοτριώσεις, πέρα από τις όποιες ευθύνες των διοικήσεων διαχρονικά.
Ο δεύτερος βασικός λόγος και το δεύτερο στοιχείο που συνηγορεί σ’ αυτό είναι ότι οι νόμοι για τις απαλλοτριώσεις γίνονται όλο και περισσότερο ευνοϊκοί για τους ιδιώτες. Η δραστηριότητα της εκκλησίας σαν ιδιωτικός φορέας, που έχει ακίνητα, εντάσσεται εκεί.
Εμείς θεωρούμε ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι “σας παρακαλούμε μην το κάνετε αυτό”, και μολονότι δεν είναι αυτή φαντάζομαι η επιδίωξη, τελικά αυτή είναι η ουσία του ψηφίσματος.
Θεωρούμε επίσης ότι αφήνει απ’ έξω και όλους τους υπόλοιπους ιδιώτες οι οποίοι λειτουργούν αντίστοιχα, σε βάρος των αναγκών των πολλών.
Μ’ αυτή την έννοια δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη σκοπιμότητα του ψηφίσματος. Ως Δήμος αυτό το οποίο οφείλουμε να πούμε και στον λαό της Θεσσαλονίκης είναι κατεβείτε στους δρόμους, διεκδικήστε τα χρήματα να αλλάξει
και ο νόμος για να μπορέσουμε αυτούς τους χώρους να τους περισώσουμε. Είμαστε Δήμος, έχουμε αρμοδιότητες, έχουμε ευθύνες, δεν μπορεί με ένα ψήφισμα να λέμε σας παρακαλούμε», όπως κατέληξε ο κ. Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Θεσσαλονίκης.