“Οι δηλώσεις Μπάιντεν για γενοκτονία δεν έχουν νομική δέσμευση”
Πιθανό τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον τούρκο ομόλογό του :
Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά σχετικά με την εξέλιξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά την πληροφορία πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων του 1915-1916, ενόψει της συμπλήρωσης των 106 χρόνων από τις αποτρόπαιες πράξεις που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική αυτοκρατορία εις βάρος των Αρμενίων.
Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Αξίζει να αναφερθεί, πως ήδη επί Τραμπ, η Τουρκία “στριμώχτηκε” αναφορικά με το αρμενικό καθώς και τα δύο σώματα του Κογκρέσου εξέδωσαν ψηφίσματα για τη γενοκτονία των Αρμενίων με συντριπτική, διακομματική πλειοψηφία. Ωστόσο, ο τέως πρόεδρος δεν είχε προχωρήσει στο χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης θηριωδίας ως γενοκτονίας, γεγονός που θεωρήθηκε δώρο προς τον Ερντογάν.
Φέτος, οι πηγές υποστηρίζουν πως ο Μπαίντεν θα κατονομάσει την πράξη ως γενοκτονία, πράξη που αναμένεται να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δυο χωρών, μελών του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία από την πλευρά της μιλά για εκτοπισμό.Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζεται ότι και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως «οι δηλώσεις που δεν έχουν νομική δέσμευση, δεν θα έχουν κανένα όφελος, αλλά θα βλάψουν τις σχέσεις μας. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές, η απόφαση είναι δική τους».
Παράλληλα, βάσει άλλων πηγών τουρκικού πρακτορείου, ο Ερντογάν αναμένεται να δεχθεί, σήμερα, τηλεφώνημα από τον Μπάιντεν προκειμένου να του γνωστοποιήσει την αυριανή του τοποθέτηση. Βέβαια, σε αντίθεση, με άλλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρόεδρος της Αμερικής, αυτή αν γίνει, θα γίνει με αρκετά δυσοίωνες προοπτικές.
Πάντως, συνολικά το κλίμα κρίνεται τεταμένο καθώς η Τουρκία δέχεται απανωτά χτυπήματα από τη διεθνή κοινότητα. Η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωσταντινούπολης, η στάση της απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών… το σκάνδαλο του καναπέ με την πρόεδρο της Κομμισιον έρχεται προς επίρρωση αυτού , η επιθυμία δημιουργίας της διώρυγας στο Βόσπορο, τα τουρκικά παζάρια στη Ρωσία για τους S-400, οι εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία και οι κοινές δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου είναι λίγα από όσα έχουν συμβεί και έχουν κοινό παρανομαστή την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις τόσο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία όσο και σε φυσικά πρόσωπα. Η συγκεκριμένη πράξη του Μπάιντεν, η οποία φέρει τον χαιρετισμό των αρμενικών κοινοτήτων, είναι μια επιβεβαίωση της πολιτικής που ακολουθεί, η οποία διαφέρει διαμετρικά από αυτήν του Τραμπ και θέτει ως στόχο να “κοπεί ο αέρας” του Ερντογάν.
Ανεσιάδου Ελένη