Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία εργάζονται για την αποφυγή εντάσεων
Με την προσέγγιση των λαών :
Η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία εργάζονται για την αποφυγή εντάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων που καλλιεργούνται από τρίτους, μέσω της συνεργασίας σε διάφορους πολιτιστικούς και επιχειρηματικούς τομείς.
Η προσέγγιση των λαών θα αποφύγει την επιρροή εκείνων που θέλουν διαμάχες μεταξύ γειτονικών χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βούλγαρο ομόλογό του Νικολάι Μίλκοφ.
«Ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η ρητορική μίσους είναι η κυριαρχία του θετικού λεξιλογίου μεταξύ των χωρών», δήλωσε η Οσμάνι.
Παράλληλα, ο Μίλκοφ τόνισε ότι η χρήση ανταγωνιστικής γλώσσας κατά των Μακεδόνων δεν αποτελεί επίσημη θέση της Σόφιας και χαιρέτισε το άνοιγμα βουλγαρικών συλλόγων στη Βόρεια Μακεδονία.
«Ο αριθμός των βουλγαρικών συλλόγων αυξάνεται, γεγονός που αποτελεί καλό σημάδι ότι οι Βούλγαροι στη Βόρεια Μακεδονία δίνουν έτσι έμφαση στα εθνικά τους συμφέροντα. Περιμένουμε από τη Βόρεια Μακεδονία να παρέχει ένα περιβάλλον κατανόησης, οι σύλλογοι να είναι γέφυρες κατανόησης και όχι πρόσθετοι λόγοι μίσους», δήλωσε ο Μίλκοφ.
Τον Νοέμβριο, ένας άγνωστος επιτιθέμενος πέταξε πέτρες στη λέσχη σπάζοντας τζάμια και μέρος της φωτεινής διαφήμισης, αλλά λίγες ημέρες αργότερα, η κατάσταση κλιμακώθηκε με πυροβόλο όπλο που εκπυρσοκρότησε στις εγκαταστάσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας καταδίκασε τη σοβαρή εγκληματική ενέργεια σε ένα σημείωμα διαμαρτυρίας.
«Σημειώνουμε την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά κατηγορηματικά δεν δεχόμαστε τέτοιες σοβαρές εγκληματικές πράξεις να ορίζονται ως πράξη βανδαλισμού», προσθέτει η βουλγαρική θέση.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι σχολίασε τότε, παρατηρώντας ότι το όνομα του συλλόγου ήταν προκλητικό.
«Ακόμα και όταν άνοιξαν αυτές οι λέσχες, είπα ότι τα ονόματα που επιλέχθηκαν γι’ αυτές μόνο πρόκληση θα μπορούσαν να αποτελέσουν… Η ιδέα ήταν να ανοίξουμε πολιτιστικές και ενημερωτικές λέσχες που θα έφερναν τους πολίτες των δύο χωρών πιο κοντά, όχι λέσχες που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες», είπε, προσθέτοντας ότι έχει ήδη καλέσει τους πολίτες να συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ.
Το όνομα «Τσάρος Μπόρις Γ’» θεωρείται πρόκληση στη Βόρεια Μακεδονία. Η εβραϊκή κοινότητα και το Ταμείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Μακεδονίας ανακοίνωσαν ότι η καταχώρησή του εξυμνεί τον ναζισμό και τον φασισμό.
Προκειμένου να οικοδομηθούν περισσότερες γέφυρες επικοινωνίας, πραγματοποιήθηκε επίσης επιχειρηματικό φόρουμ από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 150 εκπρόσωποι του επιχειρηματικού φόρουμ.
Κείμενο- Φωτογραφία: euractiv.gr