Ημέρα μνήμης η σημερινή για τη Μάχη των Οχυρών !
Ημέρα μνήμης η σημερινή για τη Μάχη των Οχυρών!
Στα θρυλικά οχυρά του Ρούπελ και του Ιστίμπεη οι μνήμες γύρισαν πίσω
Με σεβασμό και τιμή πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης της 78ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών. Στα θρυλικά οχυρά του Ιστίμπεη και του Ρούπελ, βρέθηκε πλήθος κόσμου για να τιμήσει την ιστορία και να αποδώσει φόρο τιμής στους ήρωές μας.
Στο Οχυρό Ρούπελ τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά, της στρατιωτικής, πολιτικής ηγεσίας και πλήθος κόσμου. Αμέσως μετά ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και την έκθεση κειμηλίων μάχης οχυρών 1941 του συμπολίτη μας Σπύρου Τσαρτσίδη – ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ “Μ.ΤΣΑΡΤΣΙΔΗ”. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη, έδωσε μία ακόμη χρονιά το ιδιαίτερο στίγμα στην εκδήλωση.
Η έκθεση αυτή θα παραμείνει εκεί για τις δυο εκδηλώσεις .
Την επέτειο της Μάχης των Οχυρών στις 7 Απριλίου 2019 και στην “ΑΝΑΒΙΩΣΗ 1941” στις 11-12 Μαϊου 2019
Στο οχυρό Ιστίμπεη τελέσθηκε επίσης επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των πεσόντων και οι συμμετέχοντες τραγούδησαν με υπερηφάνεια τον εθνικό ύμνο, εκεί που η ελληνική ψυχή νίκησε το γερμανικό ατσάλι. Ακολούθησε η ανάγνωση των ονομάτων των ηρώων που έπεσαν για την Πατρίδα και οι συμμετέχοντες περπάτησαν στις στοές του οχυρού , εκεί που πολέμησαν με ανδρεία ΕΛΛΗΝΕΣ.Στο τέλος της τελετής κυρίες του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη προσέφεραν τοπικά εδέσματα στην μνήμη των ηρώων.
Μία ημέρα νωρίτερα , χθες Σάββατο 6 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε και ο 3ος ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ, αφιερωμένος στον ήρωα ΤΣΙΦΤΣΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ που άφησε την τελευταία του πνοή στο Ιστίμπεη υπερασπιζόμενος τα ιδανικά του.
Εκατοντάδες δρομείς από όλη την Ελλάδα έτρεξαν 10 χιλιόμετρα κατά μήκος της κορυφογραμμής του Μπέλλες για να τιμήσουν τους ήρωες που πολέμησαν στην Μάχη των Οχυρών. Ξεκίνησαν από το Οχυρό Ιστίμπεη και διαχίζοντας μια διαδρομή στις στοές του Οχυρού τερματίσαν στο Οχυρό Ιστίμπεη Θα καταθέσουν στο μνημείο των πεσόντων ένα κλαδί ελιάς με την επίκληση να μην ξαναγίνει ΠΟΤΕ πόλεμος.
Το ιστορικό της μάχης των Οχυρών
Στο Ρούπελ
«Τα επιτεθέντα Στρατεύματά μας, προσέκρουσαν εις πείσμονα αντίστασιν. Η ικανότητα του εχθρού (Ελλήνων) για άμυνα, παραμένει αμείωτος» αναφέρει το πρώτο Γερμανικό πολεμικό ανακοινωθέν της 6ης Απριλίου 1941.
Η επίθεση των Γερμανών κατά των Οχυρών άρχισε την 05:15 της 6ης Απριλίου 1941 με σφοδρό βομβαρδισμό του Πυροβολικού με βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων και από τις 06:00 και με αεροπλάνα κάθετης εφόρμησης (Στούκας), τα οποία αναπτυγμένα σε σχηματισμούς έριχναν βόμβες κάτω από το τρομερό σφύριγμα των σειρήνων τους.
Ημέρες και νύχτες διαρκή η γιγαντομαχία…Όλα τα εχθρικά κύματα θραύονται πάνω στην Ψυχή του Έλληνα Στρατιώτη… Οι απώλειες των Γερμανών ήταν τρομακτικές.
Κατά την 4η ημέρα (9 Απριλίου), οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν. Στις 17:00 Γερμανικό αυτοκίνητο με υψωμένη της λευκή σημαία, πλησιάζει τις Ελληνικές θέσεις στο κεντρικό δρόμο Κούλας-Σιδηροκάστρου. Τρεις Έλληνες στρατιώτες με επικεφαλής τον Ανθυπολοχαγό Δαμιανό πήγαν προς συνάντησή τους. Ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός, χαιρετά τους Έλληνες σε στάση προσοχής και ζητά την παράδοση του οχυρού διότι οι Γερμανοί ήδη έχουν εισέλθει στην Θεσσαλονίκη και υπεγράφη ανακωχή.
Ο Διοικητής του οχυρού, Ταγματάρχης Γεώργιος Δουράτσος απήντησε: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται»!!!
Ο Γερμανός αξιωματικός διαβεβαιώνει στην στρατιωτική του τιμή, πως δεν πρόκειται για τέχνασμα . Τελικά η παράδοση του Ρούπελ έγινε την επομένη 10 Απριλίου , στις 06:00, αφού ο διοικητής έλαβε διαταγή κατάπαυσης του πυρός . Εξερχόμενοι οι Έλληνες μαχητές, απολαμβάνουν τιμές από Γερμανικό άγημα, το οποίο καλείται να επιθεωρήσει ο Έλληνας Ταγματάρχης. Η Ελληνική Σημαία δεν υποστέλλεται, παρά μόνο μετά την αποχώρηση και του τελευταίου Έλληνα Στρατιώτη. Τα ξίφη των αξιωματικών και τα όπλα δεν αφαιρέθηκαν!
Ο Γερμανός Ταγματάρχης, Max Wuensche , μετέπειτα Αξιωματικός των SS και Υπασπιστής του Αδόλφου Χίτλερ, απευθυνόμενος στον Έλληνα Ταγματάρχη, δήλωσε :«Σας διαβιβάζω τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό των ανωτέρων μου. Οι Γερμανοί αισθανόμεθα υπερήφανοι που είχαμε αντίπαλο έναν τόσο ηρωικό Στρατό».
Ο νεαρός και σκληροτράχηλος Γερμανός Ταγματάρχης, θα γράψει στο προσωπικό του ημερολόγιο…« εδώ πάνω, ακριβώς κάτω από την κορυφή στο κεντρικό σημείο του Ρούπελ, μένουμε άφωνοι! Μπροστά η κορυφή… αδύνατον να προχωρήσουμε. Όποιος τολμήσει να ξεμυτίσει γαζώνεται. Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι τα λίγα και με δυσκολία φτιαγμένα αυτά οχυρά, θα ήταν τόσο δυνατά και μοντέρνα! Ποιος μπορούσε να πιστέψει ότι οι Έλληνες θα μας αντιστέκονταν τόσο σκληρά, με τόσο πείσμα και ηρωισμό!».
Οι Γερμανοί δεν κράτησαν αιχμαλώτους εις ένδειξη τιμής και σεβασμού…
Το οχυρό Ρούπελ με διοικητή τον Ταγματάρχη Πεζικού Γεώργιο Δουράτσο και δύναμη 27 Αξιωματικούς και 950 οπλίτες , είχε απώλειες που ανήλθαν στους 44 νεκρούς και 152 τραυματίες.
Στο Ιστίμπεη
Το Oχυρό ”ΙΣΤΙΜΠΕΗ” αποτελούσε τμήμα του συγκροτήματος των Οχυρών της Μακεδονίας. Η δύναμη του Οχυρού ήταν 10 Αξκοί και 300 Οπλίτες. Ο διαθέσιμος οπλισμός ήταν 2 πυροβόλα των 75 χιλ. , 1 αντιαρματικό των 37 χιλ. , 1 αντιαεροπορικό των 20 χιλ., 2 όλμοι των 81 χιλ. , 26 πολυβόλα, 9 οπλοπολυβόλα και 17 βομβιδοβόλα. Επιπλέον ο ατομικός οπλισμός των ανδρών. Το Οχυρό ”ΙΣΤΙΜΠΕΗ” είχε 30 επιφανειακά έργα και 2.297 μ. υπογείων στοών, που αποτελούσαν ένα στεγανό σύνολο. Στις 05:15 της 6ης Απριλίου 1941, τα γερμανικά στρατεύματα που βρίσκονταν στη Βουλγαρία, χωρίς να τηρηθούν τα συνήθη διπλωματικά έθιμα του τελεσιγράφου και της παροχής προθεσμίας προς απάντηση, εισέβαλαν στο ελληνικό έδαφος. ‘ρχισε ο βομβαρδισμός του Οχυρού ”ΙΣΤΙΜΠΕΗ” με πυροβολικό διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ συγχρόνως πυροβόλα ευθυτενούς τροχιάς, ταγμένα επί της μεθορίου, σε αποστάσεις 250 έως 600 μέτρων από αυτή, έβαλαν εναντίον των φατνωμάτων των πολυβολείων. Την 06:00 ώρα, πολυάριθμα σμήνη αεροπλάνων καθέτου εφορμήσεως άρχισαν να σφυροκοπούν την επιφάνεια του Οχυρού, καταστρέφοντας το μοναδικό αντιαεροπορικό πολυβολείο, που μέχρι τη στιγμή εκείνη είχε καταρρίψει 4 εχθρικά αεροπλάνα. Την 07:00 ώρα, αφού σταμάτησε ο βομβαρδισμός, ο εχθρός επιτίθεται με πυκνά κύματα πεζικού. Σκληρός αγώνας διεξάγεται και ολόκληρα εχθρικά τμήματα αποδεκατίζονται. Περί την 08:00 ώρα ο εχθρός κατορθώνει να θέσει πόδα επί της επιφανείας του Οχυρού. Προς ανακούφιση των αμυνομένων, διετάχθη περί την μεσημβρία αντεπίθεση, η οποία τελικά απέτυχε λόγω της τεράστιας υπεροχής του εχθρού σε πυροβολικό και αεροπορία. Κατά τις πρώτες νυκτερινές ώρες, οι Γερμανοί, εισέρχονται στο εσωτερικό του Οχυρού, αλλά μετά από αιματηρό αγώνα εκμηδενίζονται. Το πρωί της 7ης Απριλίου, βρήκε το Οχυρό ”ΙΣΤΙΜΠΕΗ” να συνεχίζει το σκληρό και επικό αγώνα του. Όλα τα επιφανειακά έργα του Οχυρού έχουν καταστραφεί. Επανειλημμένες απόπειρες των Γερμανών, για κάθοδο εντός των στοών, αποκρούονται με βαριές απώλειες. Κατόπιν αυτού, οι Γερμανοί φράσσουν τα φατνώματα των πολυβολείων και των υπολοίπων έργων, διοχετεύουν αποπνικτικά αέρια και κατορθώνουν να δημιουργήσουν ανυπόφορη κατάσταση . Οι άνδρες δυσχεραίνονται να αναπνεύσουν και προ της απειλής του θανάτου από ασφυξία, ο Διοικητής του Οχυρού Ταγματάρχης Πικουλάκης Ξάνθος , περί την 16:00 ώρα διατάσσει την παράδοσή του. Οι απώλειες κατά το διήμερο αγώνα των υπερασπιστών του Οχυρού, ανήλθαν σε 15 νεκρούς και 50 τραυματίες. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες. Για τον ηρωισμό και τη γενναιότητα των υπερασπιστών του Οχυρού ”ΙΣΤΙΜΠΕΗ”, εκφράσθηκαν με θαυμασμό οι Γερμανοί και δήλωσαν απερίφραστα, ότι εάν δεν διέθεταν συντριπτική υπεροχή σε αεροπλάνα, άρματα και αντιαρματικά πυροβόλα, η πτώση του Οχυρού θα ήταν αδύνατη.