Δεν ανανεώνει τις άδειες παραμονής – Χαρακτηρίζει τη Συρία ασφαλή χώρα
Η απογοητευτική μεταναστευτική πολιτική της Δανίας :
Η κυβέρνηση της Δανίας προχωρά σε μια επιθετική πολιτική εναντίων των προσφύγων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο έδαφός της καθώς αρνείται την ανανέωση των 189 προσωρινών αδειών παραμονής αυτών.
Η σκανδιναβική χώρα είναι η πρώτη, η οποία αρνείται την ανανέωση των αδειών και αιτείται τον επαναπατρισμό των Σύριων προσφύγων, επικαλούμενη πως η Δαμασκός είναι πλέον ένα ασφαλές μέρος διαμονής. Από την άλλη, η γενική γραμματέας του δανέζικου συμβουλίου για θέματα μετανάστευσης, Charlotte Slente ( Σαρλότε Σλέντε), κατακρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να θεωρηθεί η συριακή πρωτεύουσα καθώς και το σύνολο της χώρας, ικανή να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών, επειδή έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες σε ένα τμήμα αυτής.
Τα 189 αιτήματα για την ανανέωση των αδειών παράνομης υποβλήθηκαν το καλοκαίρι ενώ συνολικά 500 βρίσκονται υπό περαιτέρω εξέταση.
Η απόφαση αυτή οδηγεί σε διχογνωμία στο εσωτερικό της Δανίας όπου και τα αριστερά κόμματα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «άκαρδη και ανόητη». «Πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει η Δανία τη Συρία ‘ασφαλή χώρα’ όταν η ίδια έχει κλείσει την πρεσβεία της στη Δαμασκό λόγω της έκρυθμης κατάστασης;» διερωτάται ο Χέγκααρντ , ο εκπρόσωπος του φιλελεύθερου κόμματος σε ανάρτησή του στο Facebook. Επιπλέον, υπενθυμίζεται από τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης, πως η Δανία δεν συνεργάζεται με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, γεγονός που συνεπάγεται του ότι δεν μπορούν να γίνουν απελάσεις.
Ο φιλελεύθερος πολιτικός συνεχίζει λέγοντας πως, καθώς οι Σύριοι δεν δύνανται να επιστρέψουν στη χώρα τους, μπορούν να φιλοξενηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κέντρα απελάσεως. Εκεί «μπορεί να παραμείνουν χρόνια, μπορεί και να τρελαθούν περιμένοντας να αλλάξει κάποτε η κατάσταση στη Συρία. Καλύτερα θα ήταν να ζήσουν κανονικά, να εκπαιδευθούν, να βρουν δουλειά, άλλωστε αυτό θα ωφελούσε περισσότερο και την ίδια τη Δανία», τόνισε.
Πάντως αναφέρεται πως στο σύνολό της η συγκεκριμένη κατάσταση έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς προσλαμβάνει πολλαπλές διαστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας σύριας μαθήτριας λυκείου, η οποία επρόκειτο να απελαθεί αν και είναι άριστη μαθήτρια, μιλώντας άψογα τη δανική γλώσσα και έχοντας δυνατότητες ενσωμάτωσης στη δανέζικη κοινωνία. Στην υπόθεση παρενέβη και ο διευθυντής του σχολείου, Χένρικ Βέστεργκααρντ Στόκχολμ, ο οποίος επαίνεσε τη μαθήτρια για την «επιμέλεια και τη φιλομάθεια» που τη διακρίνει και εκτίμησε ότι το κορίτσι θα αντιμετωπίσει κινδύνους σε περίπτωση επιστροφής στη Συρία.
Δανία, ένα απογοητευτικό παράδειγμα για όλους
Ο βασικός πυλώνας της περιοριστικής πολιτικής της Κοπεγχάγης είχε τοποθετηθεί από το 2019, όταν οι σοσιαλδημοκράτες συμμάχησαν με τους εθνολαϊκιστές- ακροδεξιούς για την υλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Από τότε, η κυβέρνηση παραχωρεί άδεια παραμονής ορισμένου χρόνου καθώς στόχος της πρωθυπουργού Φρέντρικσεν, αρχηγού του σολιαδημοκρατικού κόμματος της χώρας, η οποία ακολουθεί αριστερή κοινωνική πολιτική, είναι να απομακρύνει τους πρόσφυγες από τη χώρα καθώς και να γίνει ευρέως δεκτό πως δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί κανέναν άλλον.
Ανεσιάδου Ελένη