Αρχίζει σήμερα το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Αφιερωμένο στην Κύπρο και τα κυπριακά γράμματα:
Σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο με όλη τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, με 40.000 τίτλους βιβλίων, εκ των οποίων 10.000 νέοι σε 110 εκθετήρια, 400 εκδότες και 500 συγγραφείς που θα εμφανιστούν και θα υπογράψουν τα έργα τους μετατρέπεται η παραλία της πόλης, όπου θα φιλοξενηθεί από αύριο, 5 έως 21 Ιουλίου το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
«Πιστεύουμε ότι το βιβλίο θα αναδειχθεί για ακόμη μία φορά στη Θεσσαλονίκη. Με τον δήμο Θεσσαλονίκης, με δήμαρχο τον Θανάση Γιαννούση και υπουργό Πολιτισμού τη Μελίνα Μερκούρη μαζί ξεκινήσαμε το Φεστιβάλ Βιβλίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος.
Το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο στα κυπριακά γράμματα και την ποίηση, στα 50 χρόνια ουσιαστικά της μεταπολίτευσης των κυπριακών γραμμάτων και της ποίησης, ανέφερε ο κ. Μπαρμπουνάκης τονίζοντας ότι υπήρξαν ήρωες του κυπριακού αγώνα που ανεδείχθησαν μέσα από την ποίηση, όπως ο Παλληκαρίδης.
«Ήταν μια υποχρέωση μας να συνδέσουμε τη Θεσσαλονίκη που πάντα έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την Κύπρο, με τα κυπριακά γράμματα. Οι εκδηλώσεις των συγγραφέων είναι μία προσφορά στον αγώνα του 1974, εμείς πρέπει πάντοτε και τους έλληνες ήρωες να θυμόμαστε που έπεσαν εκεί κατά τη διάρκεια των ημερών εκείνων, αλλά και τους Κύπριους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κάνοντας αναφορά στην εκδήλωση «Δεν Ξεχνώ» – ποιητική περιπλάνηση με λέξεις και μουσική εμπνευσμένη από την κυπριακή ποίηση που διοργανώνεται στις 17 Ιουλίου από τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τριανταφύλλου.
Φέτος το Φεστιβάλ αρχίζει το Σάββατο 6 Ιουλίου στον χώρο των εκδηλώσεων, στην εξέδρα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την εκδήλωση «Ο λογοτέχνης της Θεσσαλονίκης Γιώργος Ιωάννου» και ηθοποιούς να διαβάζουν αποσπάσματα του βιβλίου του «Η πρωτεύουσα των προσφύγων».
«Φτάσαμε αισίως στον ένατο δήμαρχο. Και οι προηγούμενοι δήμαρχοι εγκαινίαζαν το Φεστιβάλ και κατέθεταν νέες προτάσεις, τις παλαιότερες χρονιές το υποστήριζαν και οικονομικά και αντιδήμαρχος Πολιτισμού, όπως και τώρα ήταν ο Βασίλης Γάκης» τόνισε ο κ. Μπαρμπουνάκης.
Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνεργασία μας, την ένταξη δύο εκδηλώσεων της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας στο Φεστιβάλ. Θα είμαστε συνεργάτες όλη τη χρονιά, όλο το έτος, πιστεύουμε ότι θα έχουμε συνέχεια, είπε ο κ. Μπαρμπουνάκης.
Ειδική αναφορά έκανε επίσης στον Απόστολο Παπαγιαννόπουλο, Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου που έφυγε φέτος από τη ζωή τονίζοντας ότι ήταν ο εμπνευστής του χώρου στον οποίο καθιερώθηκε το Φεστιβάλ Βιβλίου και ρίζωσε μαζί με τις βροχές και τα μπουρίνια.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης συνεχάρη τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, διότι παρ’ όλες τις κρίσεις, την οικονομική κρίση, αλλά και την κρίση στον τομέα του βιβλίου λόγω του διαδικτύου, είναι εκεί, επιμένει και δημιουργεί και στηρίζει έναν θεσμό, ο οποίος πλέον είναι αλληλένδετος με την ιστορία της πόλης.
Εμείς ως Δήμος Θεσσαλονίκης επιλέξαμε δύο δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται με τον καινούργιο θεσμό το 1ο Thessaloniki Soloist Festival – Καλλιτεχνικές συναντήσεις σε μνημεία και τοπόσημα της πόλης -ο οποίος θα εξελίσσεται όλο τον Ιούλιο μήνα μέσα στην πόλη, να έχουν ως σημείο αναφοράς το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τόνισε ο κ. Γάκης.
Στις 9 Ιουλίου η Ορχήστρα Σαξοφώνων Sax Nouveau, όπως τόνισε, θα παρουσιάσει μουσική jazz, funk και ethnic και στις 18 Ιουλίου θα διεξαχθεί η εκδήλωση«Breaking Night with Champions» που συνδέεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το breakdancing το οποίο από φέτος γίνεται ολυμπιακό άθλημα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Onel, οι βαλκανικοί πρωταθλητές Black Out και η πανελλήνια πρωταθλήτρια Bgirl Elli θα προσφέρουν ένα χορευτικό breaking υπερθέαμα.
Λέσχη Ανάγνωσης στην παραλία και βιβλιοθήκες – μικρά κέντρα πολιτισμού
Τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης, μιας λέσχης αναγνωστών, αξιοποιώντας ένα από τα δύο περίπτερα πολιτισμού που βρίσκονται στον άξονα της παραλίας εξετάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας.
Σε περιόδους που έχει πολύ κίνηση η παραλία, την εαρινή και θερινή περίοδο, θέλουμε δίπλα στο πράσινο να υπάρχουν αναπαυτικά καθίσματα και να μπορεί όποιος θέλει να έρχεται, να παίρνει το βιβλίο του, να κάθεται να διαβάζει, να συνευρίσκεται με άλλους ανθρώπους που αγαπάνε το βιβλίο, να ανταλλάσσουν απόψεις και να δημιουργούνται μικρές κοιτίδες προβληματισμού, αναζήτησης, πρόσθεσε.
«Αυτό είναι στον άμεσο σχεδιασμό μας, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις χορηγικές, υπάρχει μια καλή ανταπόκριση. Θα βοηθήσουν εδώ και ο Σύνδεσμος Εκδοτών για να το έχουμε γρήγορα, γιατί στηρίζει το εκδοτικό έργο, και το συγγραφικό έργο. Έτσι είναι η αλυσίδα, συγγραφέας, εκδότης, μεταπωλητής, βιβλιοπώλης» είπε ο κ. Γάκης.
Επισημαίνοντας ότι έχει την τιμή να ηγείται, να συντονίζει το δίκτυο Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης που είναι από τα πιο σημαντικά και ολοκληρωμένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ο κ. Γάκης είπε ότι γίνεται ένας σωστός προγραμματισμός, έτσι ώστε σε βάθος διετίας να υπάρχουν, βιβλιοθήκες οι οποίες δεν θα είναι μόνο δανειστικές, αλλά θα είναι μικρά πολιτιστικά κέντρα. Σε αυτά θα μπορεί κάποιος να δανείζεται βιβλία, να διαβάζει βιβλία, αλλά και να συμμετέχει και σε άλλες δράσεις πολιτισμού καλλιτεχνικής δημιουργίας, οι οποίες θα στεγάζονται στις περιφερειακές βιβλιοθήκες.
Αναφερόμενος στη λειτουργία των παλιών σφαγείων ως χώρο μουσικής και τέχνης τόνισε ότι θα συμβάλλει σημαντικά στη μετατόπιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας από το κέντρο στην αστική περιφέρεια που είναι η δυτική Θεσσαλονίκη.
«Εκεί οικοδομείται η νέα Θεσσαλονίκη. Και αυτό το πολιτιστικό κέντρο, τα παλιά δημοτικά σφαγεία, Θα είναι κάτι πάρα πολύ δυνατό» ανέφερε ο κ. Γάκης τονίζοντας ότι από τον Σεπτέμβρη, αφού καλυφθούν οι ελλείψεις και τα κενά στόχος είναι να δοθούν σε χρήση και αν είναι εφικτό να μπορούν να αξιοποιηθούν στα φετινά Δημήτρια.
Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα
Εκδήλωση αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, παρουσιάσεις των βιβλίων «Αντιγόνη στη Χάγη. Η Κατάθεση Της Λιάνας Κανέλλη Στη Δίκη Του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» και του Θανάση Λάλα «Πίνοντας καφέ με τον Πλάτωνα» και ομιλία του πολιτειολόγου συγγραφέα Κώστα Ζουράρι με θέμα «Η ελληνική αντίληψη περί πολιτικής» περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης διοργανώνονται παρουσιάσεις των παιδικών βιβλίων «Ο θησαυρός της Σινώπης – η Αγία Νεομάρτυς Ελένη και «Ο Άγιος Δημήτριος και τα παιδιά».
Η αφίσα του φετινού Φεστιβάλ είναι δημιουργία του μαθητή Νίκου Τσιρώνη.
Τα επίσημα εγκαίνια του 43ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την υποστήριξη και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 21.00.
ΑΠΕ/ΜΠΕ