
Ανάπλαση ΔΕΘ: Φτάνει με την αδιαφάνεια
"Ως εδώ με τις αντιφάσεις και τις υπερκοστολογήσεις εις βάρος των Θεσσαλονικιών", ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Μιχάλης Χουρδάκης:
Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, καθηγητής Μιχάλης Χουρδάκης, με αφορμή την πρόσφατη δημόσια αντιπαράθεση για την αύξηση του προϋπολογισμού της ανάπλασης της ΔΕΘ από τα 300 (!) στα 370 (!!!) εκατ. ευρώ, κατέθεσε ερώτηση στη
Βουλή (3961/13-3-2025).
Με αφορμή την κατατεθείσα προς το Υπουργείο οικονομιών ερώτηση, χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η αύξηση του προϋπολογισμού της ανάπλασης της ΔΕΘ από τα 300 (!) στα 370 (!!!) εκατ. ευρώ αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Θεσσαλονίκης.
Δηλαδή χωρίς διαφάνεια, χωρίς σαφή προγραμματισμό και χωρίς τη συμμετοχή του πολιτικού προσωπικού της πόλης, ούτε των ίδιων των πολιτών».
Ο κ. Χουρδάκης συνέχισε: «Τέτοια διαχείριση -να εμφανίζονται με τον Σταμπουλίδη και να εξαφανίζονται με τον Τζήκα 70 εκ. ευρώ- δεν μπορεί και ούτε πρέπει να γίνει αποδεκτή. Η Θεσσαλονίκη έχει κουραστεί να είναι θεατής σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της, από πρόσωπα που δεν γνωρίζουν τις πραγματικές της ανάγκες. ΩΣ ΕΔΩ: Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλες προχειρότητες, πειραματισμούς και αδιαφανείς πρακτικές. Δυστυχώς, το πολιτικό προσωπικό της πόλης έχει δεχτεί να σύρεται πίσω από ένα περιβαλλοντικά επιζήμιο φαραωνικό σχέδιο, το οποίο καθόλου δεν αποσκοπεί στο συμφέρον της πόλης ή των πολιτών, αλλά πασιφανώς εξυπηρετεί συμφέροντα real estate.»
Και κάλεσε την κυβέρνηση, το Υπερταμείο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις:
Ποιο είναι το τελικό κόστος της «ανάπλασης» της ΔΕΘ και ποιοι οι όροι χρηματοδότησής της;
Ποιος έχει την ευθύνη για τις συνεχείς αλλαγές στον προϋπολογισμό;
Πώς διασφαλίζεται ότι η «ανάπλαση» θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και όχι ιδιωτικά συμφέροντα;
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των προσώπων που διαχειρίζονται τέτοια μεγάλα έργα και ποιος ελέγχει το έργο τους;
Γιατί δεν υιοθετείται το σχέδιο μεταφοράς της ΔΕΘ δυτικά που είχε εγκριθεί από με τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων και των φορέων της πόλης, μέχρι το 2013;
Γιατί δεν αποδίδεται ο χώρος της ΔΕΘ στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποτελέσει δημόσιο αγαθό για όλους ως πραγματικό Μητροπολιτικό Πάρκο;
Γιατί δεν προκρίνεται η διάσωση τους ιστορικού τόπου της ΔΕΘ, αποκαθιστώντας και επαναχρησιμοποιώντας για ήπιες δραστηριότητες αναψυχής, πολιτισμού και εκθέσεων τα μοντέρνα περίπτερα της ΔΕΘ που έχουν υψηλή αρχιτεκτονική αξία;», όπως κατέληξε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Χουρδάκης.