Έχει πραγματικούς εκλογικούς αντιπάλους ο Άσαντ;
Συριακές εκλογές:
Εκλογές στην αιματοβαμμένη Σύρια η οποία εδώ και μια δεκαετία έχει στιγματιστεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο από τον εμφύλιο πόλεμο, που ξεκίνησε το 2011 έπειτα από ένα μαζικό κύμα κινητοποιήσεων υπό το όνομα “Αραβική Άνοιξη”. Πρόκειται για τις δεύτερες εκλογές από την έκρηξη του πολέμου στη χώρα, που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων και τη φυγή εκατομμυρίων στο εξωτερικό.
Χθες, 26 Μαΐου άνοιξαν οι κάλπες στη Δαμασκό και πλήθος ανθρώπων βρέθηκε εκεί για να ψηφίσει διαμορφώνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας. Πέρα από τη Σύρια, Σύριοι κάτοικοι άλλων χωρών βρέθηκαν έξω από τις πρεσβείες για να ψηφίσουν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ γερμανικής εφημερίδας, έξω από την πρεσβεία της Συρίας στη Βηρυττό, βρέθηκαν άνθρωποι φορώντας καπέλα του μπέιζμπολ με τη φωτογραφία του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και κρατούσαν πλακάτ, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Θεός, Συρία, Άσαντ, θα δίναμε τα πάντα για σένα”. Στην πρεσβεία για να ψηφίσουν ήρθαν με πούλμαν της προσκείμενης στον Άσαντ οργάνωσης “Σύνδεσμος σύρων Εργαζομένων”.
Δήθεν αντίπαλοι χωρίς πιθανότητες νίκης
Ο Άσαντ θεωρητικά δεν είναι μόνος του σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση καθώς ήρθε αντιμέτωπος με κόμματα της αντιπολίτευσης. Ένας από αυτούς είναι ο Μαχμούντ Μαρέι, ο οποίος ηγείται του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου, ενός μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο όμως χρηματοδοτείται από το κράτος. Ένας άλλος είναι ο πρώην υφυπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Αμπντάλα Σαλούμ Αμπντάλα.
“Ο Άσαντ γελοιοποιεί δημοκρατικές δομές, όταν προφασίζεται ότι είναι πραγματικοί αντίπαλοι δύο υποψήφιοι που επέτρεψαν οι μυστικές υπηρεσίες να κατέβουν στις εκλογές. Μα δεν έχουν καμιά πιθανότητα να κερδίσουν” λέει η Μούνα Γκάνεμ, διευθύντρια της οργάνωσης Syrian Women’s Forum for Peace.
Να επισημανθεί πως το 2014 συγκέντρωσε 88,7% των ψήφων. Ενώ το προεδρικό χρίσμα το “κληρονόμησε” από τον πατέρα του. Αυτό που επιθυμεί, λοιπόν ο Άσαντ είναι να νομιμοποιηθεί και μάλλον θα το καταφέρει. “Αλλά οι εκλογές δείχνουν κυρίως ότι ο Άσαντ θα παραμείνει στην εξουσία κι άλλο παρά τις αντιστάσεις των τελευταίων δέκα χρόνων” σημειώνει ο Γκίντο Στάινμπεργκ, ειδήμων σε θέματα Εγγύς Ανατολής στο Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο.
Σήμερα, ο Άσαντ ελέγχει και πάλι σχεδόν τα 2/3 της επικράτειάς του, εκτός από την περιοχή του Ιντλίμπ, την υπό κουρδική διοίκηση νοτιοανατολική Συρία και το τουρκικό προτεκτοράτο στη Βόρεια Συρία.
Φωτογραφία που δείχνει Σύριους να ψηφίζουν στη συριακή πρεσβεία της Βυρητού
Ρωσία και Ιράν
Σε διεθνές επίπεδο, είναι ολοφάνερη η στήριξη που έχει από το σιιτικό Ιράν και από τη Ρωσία, η οποία μάλιστα με την αεροπορική βοήθειά της το 2015, διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την πορεία των συριακών πραγμάτων, αποτρέποντας την πτώση του Άσαντ.“Επειδή όμως ο πόλεμος στρατιωτικά κρίθηκε, δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική λύση. Δεν υπάρχει κίνητρο για ποιο λόγο θα πρέπει να γίνουν πολιτικές διαπραγματεύσεις” υποστηρίζει η Κρίστιν Χέλμπεργκ, ειδήμων στο συριακό σε πρόσφατη εκδήλωση. “Ο Άσαντ εξαρτάται από αυτές τις δυνάμεις, γιατί του εξασφαλίζουν την εξουσία”.
Όσον αφορά το σιιτικό Ιράν και τη σχέση που έχει με το φιλοσιιτικό καθεστώς του Άσαντ, η Τεχεράνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διεθνή σκακίερα, γεγονός που επηρεάζει και το Ισραήλ καθώς η παρουσία Ιρανών παραστρατιωτικών θεωρείται ως ένας μεγάλος κίνδυνος κυρίως από το Τέλ Αβιβ.
ΕΕ και ΗΠΑ
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς Άσαντ οδηγώντας σε οικονομική καταστροφή.Την ίδια ώρα χρηματοδοτούν ένα κομμάτι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία. “Υπο-οργανώσεις των ΗΕ συνεργάζονται μάλιστα με ανθρώπους και οργανώσεις που βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ” λέει η Χέλμπεργκ. Στην Ευρώπη οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θέλουν να βοηθήσουν τους κατοίκους. Αλλά η Χέλμπεργκ προειδοποιεί ότι αυτό θα σήμαινε συνεργασία με το συριακό καθεστώς. Κι αν η Ευρώπη θέλει την επιστροφή στη χώρα τους όλο και περισσότερων Σύρων προσφύγων, αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο καιρό στην εξουσία βρίσκεται ο Άσαντ.
Ο θλιβερός απολογισμός του πολέμου
Τα νούμερα είναι απελπιστικά, ενώ πολλοί αμφιβάλουν για την εγκυρότητα αυτών καθώς πολλά από αυτά προκύπτουν από τη συριακή κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, o αριθμός των νεκρών από τον άμαχο πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 388.650 και 594.000 μέχρι και τον μήνα Μάρτιο του 2021. Αναφορικά, τώρα με τον Απρίλη του 2021, έχουν σημειωθεί 104 θάνατοι με την καμπύλη να βρίσκεται κάπου στη μέση, ενώ ένα χρόνο πριν τον Απρίλη του 2020, το ποσοστό ήταν μειωμένο περίπου κατά 50%. Παράλληλα, το 80% των Σύριων ζει στο όριο της φτώχειας και σύμφωνα με το συριακό δίκτυο για τα ανθρώπινα δικαιώματα 100.000 άμαχοι αγνοούνται.
Ελένη Ανεσιάδου
Με πληροφορίες από Deutsche Welle