Άλλη μια ομάδα στον χορό των διαμαρτυριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ
Παγκόσμιο Κύπελλο 2022:
Ένα νέο κεφάλαιο προστέθηκε χθες στη διαμαρτυρία υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών-εργατών στο Κατάρ, για την κατασκευή σταδίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Μετά τους παίκτες των εθνικών ομάδων Νορβηγίας και Γεωργίας, που φόρεσαν φανέλες που έγραφαν «Human Rights» (Ανθρώπινα Δικαιώματα), εκφράζοντας την υποστήριξή τους, στους μετανάστες-εργάτες στο Κατάρ, χθες ήταν η σειρά της Δανίας που, πριν αντιμετωπίσει τη Μολδαβία (8-0), οι παίκτες της φόρεσαν φανέλες που έγραφαν «Football Supports Change» (Το ποδόσφαιρο υποστηρίζει την αλλαγή).
Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Δανίας, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έκανε γνωστό, ότι αυτές οι φανέλες θα δημοπρατηθούν και ότι τα έσοδα θα δοθούν στη Διεθνή Αμνηστία, για να βοηθήσουν τους μετανάστες-εργάτες στο Κατάρ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Αξίζει πάντως να τονιστεί πως και οι Ολλανδοί παίκτες στο ιστορικό παιχνίδι με τη Λεττονία το Σάββατο το βράδυ φόρεσαν κι εκείνοι φανέλες που αφορούσαν το Μουντιάλ του Κατάρ. Ιστορικό υπό την έννοια ότι διαιτητής ήταν η Στεφανί Φραπάρ, υπό την έννοια ότι έγινε η πρώτη διαιτητής που σφύριξε αντίστοιχο αγώνα για τα προκριματικά ενός Μουντιάλ, ενώ η ίδια έχει κάνει και μια σειρά με άλλες πρωτιές όπως τη διαιτησία σε αγώνα Champions League. Επίσης, όμως ήταν ιστορικός καθώς είχε και 5.000 θεατές στην εποχή της πανδημίας! Οι τυχεροί φίλαθλοι συμμετείχαν σε πείραμα μετάδοσης του SARS CoV2, είχαν τοποθετηθεί σε 9 διαφορετικά σημεία του γηπέδου ενώ μπορούσαν να φωνάζουν, να κάθονται κοντά και να πίνουν μπύρα. Στο εν λόγω παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές της Ολλανδίας φόρεσαν μαύρες φανέλες αλλά δεν ζήτησαν μποϊκοτάζ των αγώνων. Ζήτησαν να αλλάξει το καθεστώς αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργατών και να γίνουν σεβαστά.