Άλλη μια κάλπη που στήνεται σε καιρό πανδημίας και τεστάρει κυβερνήσεις
Βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία:
Την Κυριακή 25 Απριλίου θα ανοίξουν οι κάλπες στην Αλβανία. Πρόκειται για την τρίτη χώρα -έπειτα από την Ολλανδία και τη Βουλγαρία σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον έδαφος – στην οποία οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για την επόμενη κυβέρνησή τους. Η πανδημία επηρεάζει διττά την επιλογή των πολιτών. Αφενός και κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα και αφετέρου σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει στα μέλη της διασποράς να εισέλθουν στη χώρα καθώς έχει προβλεφθεί 14μερη καραντίνα για όποιον εισέρχεται στην Αλβανία, γεγονός που καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την ψήφο εκ μέρος της διασποράς.
Είναι εκλογές που έχουν χαρακτηριστεί και ως περίπλοκες και με πολλές και ποικίλες προεκτάσεις. Είναι εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον του δικομματισμού, είναι εκλογές που θα κρίνουν αν ο Ράμα θα καταφέρει να παραμείνει στη θέση του, ή αν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Λουλζίμ Μπασά. Είναι εκλογές που θα καθορίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη χτες η χώρα για να μπορέσει να προχωρήσει στο μέλλον. Είναι εκλογές που χαρακτηρίστηκαν από πολλούς αναλυτές ως οι σημαντικότερες από το τέλος του κομμουνισμού στη χώρα το 1990. Είναι εκλογές που είχαν ως βασικά θέματα τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, την οικονομία, την πορεία των εμβολιασμών, τη διαχείριση του περσινού μεγάλου σεισμού, την ανεργία αλλά και τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα – θέματα πάντα παρόντα στην πολιτική ατζέντα της χώρας.
Επίσης, σύμφωνα και με το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα κρίνουν αν θα διακινδυνεύσει το πλάνο διεύρυνσης της ΕΕ ή αν θα οδηγήσει την Αλβανία σε περισσότερο αυταρχισμό.
Οι δυο βασικοί υποψήφιοι
Μάλιστα, αν ο 56χρονος Έντι Ράμα κερδίσει θα γίνει και ο πρώτος πρωθυπουργός που θα υπηρετήσει 3 θητείες από το 1990. Υπενθυμίζεται πως ο Ράμα, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος – εντός κεντροαριστερού κόμματος- ήταν ζωγράφος, μπασκετμπολίστας και δήμαρχος της πρωτεύουσας 3 φορές. Διαθέτει χάρισμα, θεωρεί ότι έχει διαχειριστεί σωστά την πανδημία κι έχει βάλει τη σφραγίδα του σε μερικά έργα υποδομής.
Ο 46χρονος Μπάσα είναι πρόεδρος του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, και δικηγόρος στο επάγγελμα. Έχτισε μια μεγάλη και αποτελούμενη από διαφορετικά κόμματα συμμαχία και διεκδικεί την ψήφο των πολιτών σε μια προοδευτική πλατφόρμα πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος, τη διαφθορά, την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των επενδύσεων για τη γεωργία και τον τουρισμό
Τρία σενάρια για την επόμενη μέρα
Ο Μπλεντάρ Φετά, διεθνολόγος και ερευνητής στο Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο ΕΛΙΑΜΕΠ μίλησε για τις προκλήσεις των εκλογών, αναφέρθηκε στα θέματα που κυριάρχησαν στις προεκλογικές ομιλίες και προέβλεψε τρία διαφορετικά μετεκλογικά σενάρια. Το πρώτο θέλει τον Έντι Ράμα, τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος να επικρατεί των αντιπάλων του, να συνεχίζει για τρίτη θητεία. Η νίκη Ράμα θα σηματοδοτήσει και την αύξηση των πιέσεων εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.
Το δεύτερο σενάριο φέρνει νικητή των εκλογών τον συνασπισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Συμμαχίας για Αλλαγή της οποίας ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εγγυηθεί την ήπια αλλαγή έπειτα από 8 χρόνια διακυβέρνησης Ράμα και της προσπάθειας για να περάσει η χώρα στην επόμενη μέρα.
Το τρίτο σενάριο θέλει το σχηματισμό μιας «μεγάλης συμμαχίας». Αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Συμμαχίας για Αλλαγή.
Πρόκειται ούτως ή άλλως για σημαντικές εκλογές που θα καθορίσουν και το μέλλον της χώρας και για τον λόγο αυτό αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμά τους.
Δήμητρα Μακρή